ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΝΑΤΟ: Παράγοντας αποσταθεροποίησης και νέων απειλών
Κυριακή 6 Απρίλη 2008

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Κίεβο
Στις 2 Απρίλη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Κίεβο Διεθνής Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Για τα συμπεράσματα αυτής της Συνδιάσκεψης θα μπορούσαμε να επισημάνουμε συνοπτικά τα εξής:

1. Στην Ουκρανία, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο κυβερνητικός συνασπισμός, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ισχυρά τα αντιΝΑΤΟικά αισθήματα του λαού. Αυτό εκφράστηκε όλες τις τελευταίες μέρες, με εκατοντάδες συγκεντρώσεις, που οργάνωσε το ΚΚ Ουκρανίας και άλλα 7 πολιτικά κόμματα κι αγκάλιασαν όλη τη χώρα, όπως επίσης με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως το 65% - 70% του λαού αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και με τη συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη, που διοργάνωσε το ΚΚ Ουκρανίας, του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ουκρανίας (ενοποιημένου), του κόμματος «Δικαιοσύνης», της Αντιφασιστικής Επιτροπής Ουκρανίας κ.ά. Η πίεση, που άσκησαν αυτές οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ήταν τέτοια που εξανάγκασε το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα το «Κόμμα των περιοχών», που απείχε από τις κοινές αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις, να οργανώσει στις 3 Απρίλη αντιΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις σε 8 μεγάλες πόλεις της χώρας.

2. Η αντίδραση αυτή του λαού της Ουκρανίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν έχει να κάνει με τις «προκαταλήψεις» της σοβιετικής περιόδου, ούτε με την κακή πληροφόρηση για το «σύγχρονο» ΝΑΤΟ, όπως δηλώνει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά το αντίθετο. Σχετίζεται με τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, την κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ όπως και τις βάσιμες ανησυχίες πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη χειροτέρευση των σχέσεων με τη Ρωσία και σε πιθανά διασπαστικά σχέδια για την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

3. Υπήρξε μια ευρεία συμμετοχή Κομμουνιστικών, Εργατικών κομμάτων κι άλλων δυνάμεων από πολλές χώρες της Ευρώπης. Εκτός από το ΚΚΕ, συμμετείχαν ακόμη τα κόμματα: Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ΑΚΕΛ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Υπερδνειστερίας(Μολδαβία), Ενωση ΚΚ-ΚΚΣΕ, Αριστερό Κόμμα Γερμανίας, «Φόρουμ του Βελιγραδίου για έναν κόσμο ίσων» (Σερβία). Αυτή η αντιπροσωπευτική συμμετοχή δεν ήταν μόνον μια στάση αλληλεγγύης προς το ΚΚ Ουκρανίας, αλλά επιβεβαίωσε τις κοινές διαθέσεις για την ενίσχυση και το συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών στην Ευρώπη.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στη Συνδιάσκεψη πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής στις εργασίες της Συνδιάσκεψης είχε την ευκαιρία όχι μόνον να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με τις άλλες ξένες αντιπροσωπείες για τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Στις 3 Απρίλη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε την έδρα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας και συναντήθηκε με τον Πιοτρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, όπου συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δύο κομμάτων.