ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Σκοτεινοί δρόμοι και κυκλώματα ντόπας
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008

ICON

Σε παραπάνω φαρμακείο στον Κολωνό κατασχέθηκε μια μεγάλη σακούλα με σκευάσματα άγνωστης προέλευσης και ταυτότητας
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση ντόπινγκ της εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών, αλλά και οι έρευνες δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ενώ σήμερα αναμένεται να απολογηθεί τελικά ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου.

Στο μεταξύ, οι αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο που οι ουσίες ήρθαν στην Ελλάδα με τη μορφή σκόνης που στη συνέχεια... έγιναν χάπια σε εργαστήριο και δόθηκαν στην ομοσπονδία, που έκανε ο δικηγόρος του Χρ. Ιακώβου, Μ. Δημητρακόπουλος, ουσιαστικά φωτογραφίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ Αστέριος Δεληγιάννης σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι θα γνωστοποιηθούν και άλλοι χρήστες απαγορευμένων ουσιών από ποδηλασία, στίβο και χάντμπολ. Η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - αν και έχει τεράστιες ευθύνες για την όλη υπόθεση αρκείται απλά σε συσκέψεις επί συσκέψεων και σε βαρύγδουπες δηλώσεις. Οι πολιτικές ευθύνες και των δύο κομμάτων είναι τεράστιες, αφού φρόντισαν να διαμορφώσουν μια εθνική ομάδα που θα φέρνει μετάλλια με κάθε τρόπο στο βωμό της λεγόμενης «εθνικής υπερηφάνειας», χωρίς καμία προσπάθεια για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και γενικότερα του λαϊκού αθλητισμού.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, αμέσως μόλις ξέσπασε η υπόθεση ντόπινγκ, καλούσε τους αθλητές, τους προπονητές, τη νεολαία, να απορρίψουν την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, να συγκρουστούν με την πολιτική των κερδών και να διεκδικήσουν με την πάλη τους τα σύγχρονα δικαιώματα στον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό.

Βρήκαν μηχανή που κατασκευάζει χάπια

Χτες, εισαγγελέας, συνοδεία αστυνομικών, ερεύνησαν τα γραφεία της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε βρήκαν σκευάσματα αλλά πήραν μαζί τους - για εξέταση - κάποια άλλα στοιχεία (τιμολόγια, παραστατικά, αλληλογραφία και καταθέσεις αθλητών). Αντίθετα, προχτές σε έλεγχο του ΕΟΦ, βρέθηκε - σύμφωνα με άλλες πληροφορίες - ποσότητα με συμπληρώματα διατροφής, τα οποία είχαν εισαχθεί λαθραία στην Ελλάδα.

Ευρήματα όμως υπήρξαν σε άλλες δύο εφόδους. Στους κοιτώνες των αθλητών, στον Αγιο Κοσμά, βρέθηκαν χάπια. Τα οποία, όμως, συνοδεύονταν από νόμιμα έγγραφα. Επίσης, ερευνήθηκε το ιατρείο του ΣΕΓΑΣ και διάφοροι χώροι προπόνησης. Σε φαρμακείο στον Κολωνό κατασχέθηκε μια μεγάλη σακούλα με σκευάσματα άγνωστης προέλευσης και ταυτότητας, τα οποία στάλθηκαν για εξέταση στα εργαστήρια του ΕΟΦ και μια μηχανή που κατασκευάζει χάπια.

Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι έτοιμη - όταν λάβει τη σχετική εντολή - να εξετάσει τη γνησιότητα του ηλεκτρονικού μηνύματος, που παρουσίασε ο συνήγορος του Χρ. Ιακώβου. Να θυμίσουμε ότι, βάσει του ισχυρισμού, η κινέζικη εταιρεία με το μήνυμα αυτό ενημερώνει τον «αγαπητό πελάτη» (γενικά και αόριστα) πως έγινε λάθος - από υπάλληλο - στην αποστολή.

Απολογία Ιακώβου

Σήμερα θα απολογηθεί ο Χρ. Ιακώβου και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χτες, η γραμμή του θα κινηθεί σε τέσσερα πλαίσια. Της αποστολής λανθασμένης παρτίδας, ότι ποτέ - με γνώση - δε χορήγησε απαγορευμένες ουσίες σε αθλητή του, ό,τι σκευάσματα χρησιμοποιούνταν είναι σε γνώση της ιατρικής ομάδας και της διοίκησης στην ομοσπονδία, ενώ η επιλογή της Κίνας θα αιτιολογηθεί ως η πιο φθηνή.

Παράταση, πιθανότατα, θα ζητήσει - από την πλευρά της και η ομοσπονδία. Επρεπε σήμερα να παραδώσει στον υφυπουργό αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδη, πλήρη φάκελο της υπόθεσης. Τα στελέχη της αναφέρουν πως δεν πρόλαβαν να τον συμπληρώσουν και θα τον παραδώσουν, μάλλον, αύριο.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ομοσπονδία δεν είχε ζητήσει έλεγχο και του δεύτερου δείγματος. Αν τελικά αυτό δε γίνει, όπως θέλουν κάποιες πληροφορίες, σημαίνει αυτόματη αποδοχή των αποτελεσμάτων του πρώτου δείγματος.

Ερωτηματικά για την εταιρεία

Μπερδεύει παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα το θέμα με την κινέζικη εταιρεία AUSPURE, η οποία φέρεται να είναι ο επίσημος προμηθευτής της ουσίας που ανιχνεύτηκε στους αθλητές της εθνικής άρσης βαρών.

Θυμίζουμε τις αρχικές δηλώσεις του Μ. Δημητρακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε πως το όλο θέμα είναι ένα «λάθος» της κινεζικής εταιρείας, η οποία έστειλε τα σκευάσματα «αντί να στείλουν συμπλήρωμα διατροφής» (μέσω εγχώριου προμηθευτή από τη Λάρισα).

Σημειώνεται ότι μετά τις αποκαλύψεις και την έρευνα που ακολούθησε η εταιρεία «έριξε» από χτες το επίσημο σάιτ της στο Ιντερνετ και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης.