ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Καράκας: Πρωτεύουσα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008

Στιγμιότυπο, από την τιμητική βράβευση του Θ. Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ
(Της απεσταλμένης μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΣΧΟΒΟΥ).--

Με στόχο την ενίσχυση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και τη σταθερή ανάπτυξη της δράσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ώστε να μπορέσουν οι λαοί να αντιπαλέψουν την εντεινόμενη επίθεση των ιμπεριαλιστών, ν' αποκτήσουν οι αγώνες τους για ειρήνη και ευημερία νέα δυναμική και προοπτική, ξεκίνησαν χτες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας οι εργασίες του συνεδρίου.

Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στη Λατινική Αμερική για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΣΕ και φιλοξενεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη (COSI, η βενεζουελάνικη οργάνωση - μέλος του ΠΣΕ),συμμετέχουν350 αντιπρόσωποι από128 οργανώσεις και82 χώρες.Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας εκπροσωπούνηΒέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, καθώς και τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Δημήτρης Καλτσώνης, Ελένη Παπαδοπούλου και Νίκος Ζώκας.

Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών

Το απόγευμα της Δευτέρας, στο δημοτικό θέατρο της πόλης, το προεδρείο του ΠΣΕ ανακήρυξε επίσημα το Καράκας σε «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ειρήνης και της Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης». Η εκδήλωση ξεκίνησε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους της COSI, οΦερμίν Τόρο Χιμένες.

Το προεδρείο του συνεδρίου
Την ανακήρυξη έκανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΣΕ και του Κουβανέζικου Κινήματος για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών (MOVPAZ), Ορλάντο Φουντόρα Λόπες.Ο δήμαρχος του Καράκας, Φρέντι Μπερνάλ Γκονσάλες απέδωσε στα μέλη του προεδρείου του ΠΣΕ τον τιμητικό τίτλο «Χουάν Φρασίσκο ντε Λεόν» (μάρτυρας του αγώνα της ανεξαρτησίας) και τόνισε ότι ο λαός του Καράκας και όλης της χώρας δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα του για ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση και κοινωνική πρόοδο.

Χτες το μεσημέρι, σε ειδική συνεδρίασή της, η Βουλή της χώρας τίμησε τους αντιπροσώπους στο συνέδριο που είναι μέλη Κοινοβουλίων άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και οι Βέρα Νικολαϊδου και Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αντίστοιχα.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, ενώ στις 11 και στις 12 του μήνα, θα ακολουθήσει η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ειρήνης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι νέες φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να γίνουν μέλη του ΠΣΕ. Οι σύνεδροι θα εκλέξουν τη νέα ηγεσία της οργάνωσης ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος στην αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού (στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, αύξηση στρατιωτικών δαπανών κλπ.), η λαϊκή πάλη ενάντια στη στρατιωτική κατοχή και τους πολέμους, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων σε εργασία, μόρφωση κλπ.