«ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ»
Σφαγιάζει δικαιώματα με ατομικές συμβάσεις

Απαγορεύει στους περίπου 400 εργαζόμενους στα έργα της Εγνατίας Οδού ακόμα και να αρρωστήσουν! Καταγγελία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που αποκάλυψε την κατάπτυστη σύμβαση και καλεί σε καθολική συμμετοχή στην απεργία

Παρασκευή 11 Απρίλη 2008

Εργάτες στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού συζητούν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννη Πάσουλα, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή
Μια αποκαλυπτική, κατάπτυστη, μεσαιωνική ατομική σύμβαση εργασίας επιβάλλει στους πάνω από 400 εργαζομένους της η κατασκευαστική εταιρεία ΑΕΓΕΚ ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου «Γέφυρα Αράχθου» στην Εγνατία Οδό. Την ίδια ώρα που χρωστάει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του μήνα Μάρτη, ενώ τρέχει και ο Απρίλης, η εταιρεία έχει επιβάλει μεταξύ άλλων την αφαίρεση του δικαιώματος στην απεργία και στην ασθένεια (!), την πολυειδικότητα, τη δουλειά τις αργίες, τη μετάθεση όπου κρίνει η εταιρεία αναγκαίο με έξοδα του εργαζόμενου, κ.ά.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η οποία αποκαλύπτει αντίγραφο της σύμβασης, καλεί τους εργαζόμενους «να πετάξουν στα σκουπίδια τη σύμβαση του Μεσαίωνα και μαζί με τα άλλα συνδικάτα τους να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αύξηση των μισθών και ημερομισθίων». Ο εργασιακός Μεσαίωνας που βιώνουν οι εκατοντάδες εργάτες της εταιρείας καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να απεργήσουν μαζικά στις 16 του Απρίλη.

Οπως καταγγέλλει, η εταιρεία, με μια σύμβαση τεσσάρων σελίδων, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν κάθε δικαίωμα στο όνομα των συμφερόντων της. «Φαίνεται ότι η εν λόγω εταιρεία -υπογραμμίζει - μέσω του εκπροσώπου της, κ. Τάτση, θεωρεί τους εργάτες δούλους και αποφάσισε να τους περάσει αλυσίδες». Μάλιστα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η εταιρεία τούς υποχρέωσε να υπογράψουν τις συμβάσεις χωρίς να τους δώσει καν την ευκαιρία να τη διαβάσουν.

Τι προβλέπει η ατομική σύμβαση

Πιο συγκεκριμένα, με την κατάπτυστη σύμβαση: