ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ
Μάζεψαν πάνω από 30 δισ. ευρώ σε μια 4ετία

Το 2007 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις απέσπασαν καθαρά κέρδη πάνω από 11 δισ. με άλμα 39%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το ίδιο διάστημα οι εργάτες έπαιρναν «αύξηση» 0,77 ευρώ μεικτά!

Κυριακή 13 Απρίλη 2008

Την ίδια ώρα που η αγοραστική δύναμη των λαϊκών νοικοκυριών κατρακυλάει από το κακό στο χειρότερο, η κερδοφορία των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζεται με εξαιρετικά εκρηκτικούς ρυθμούς, αφού οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Τα δημοσιοποιημένα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πλούτος υπάρχει και μάλιστα ασύλληπτος. Τον παράγουν οι εργάτες και οι υπάλληλοι με τα χέρια και το μυαλό τους και τον καρπώνεται μια χούφτα μεγαλοεργοδοτών. Γι' αυτή την παρασιτική δράκα δουλεύουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τα συμφέροντα αυτής της δράκας στηρίζει η συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Γι' αυτό και μ' ένα στόμα επικαλούνται τις «αντοχές της οικονομίας» και την «ανταγωνιστικότητα» κάθε φορά που οι εργαζόμενοι ζητούν ικανοποιητικές αυξήσεις, τον ελάχιστο όρο διαβίωσης σε ένα καθεστώς ακρίβειας και διαρκούς εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

Αυξήσεις κερδών μέχρι και 2.285%!

Οι ισολογισμοί των περίπου 300 επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για τις οποίες υπάρχουν ήδη συγκεντρωτικά στοιχεία, «βοούν»: Μέσα στην τελευταία 4ετία (2004-2007) οι εισηγμένες επιχειρήσεις καρπώθηκαν καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) πάνω από 30 δισ. ευρώ! Σε αυτό το πλαίσιο και στη βάση της καταγραφόμενης επίσημης κερδοφορίας τους, αυγαταίνουν και τα ποσά που οι μεγαλομέτοχοι καρπώνονται με τη μορφή μερισμάτων: Για το 2007 οι μερισματούχοι-μεγαλομέτοχοι απέσπασαν επιπλέον 5,27 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα ακόμη προκλητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών, αυτών των επιχειρήσεων, τα καθαρά κέρδη του 2007 απογειώθηκαν σε 11,3 δισ. ευρώ (από 8,1 δισ. ευρώ) σημειώνοντας μέση αύξηση 39%! Στη σχετική λίστα φιγουράρουν επιχειρήσεις που εμφανίζουν εξουθενωτικούς ρυθμούς αύξησης μέχρι και 2.285%!

Οι ισολογισμοί του μεγάλου κεφαλαίου καταγράφουν ανάγλυφα μια σειρά από αγεφύρωτες αντιθέσεις με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων: Τραπεζίτες, διάφοροι μεγαλέμποροι, πετρελαιάδες, όλοι αυτοί που «παράγουν» το κύμα ακρίβειας που πλήττει ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, απομυζούν τον πλούτο που δημιουργούν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Το 2007 οι επιμέρους κλάδοι, των εισηγμένων επιχειρήσεων, απέσπασαν τα παρακάτω ποσά:


Α.Σ.