ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η μαζική δράση μπορεί να ματαιώσει τις επιπτώσεις
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000

«Οι επιπτώσεις της Ολυμπιάδας πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της δράσης των μαζικών φορέων των εργαζομένων. Δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού, που απαιτούν μια άλλη πολιτική ανάπτυξης της χώρας, που θα συγκρούεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους που διαπλέκονται μ' αυτά. Η λαϊκή αντίσταση προβάλλει σαν αντικειμενική ανάγκη. Η μαζική πάλη μπορεί να αποτρέπει τα αντιλαϊκά σχέδια και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις χρήσεις γης, στη χρέωση του λαού με τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων. Χρειάζεται να υψωθεί ένα Μέτωπο αντίστασης και πάλης ενάντια στις επιλογές που θίγουν βασικά κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας και προωθούν την καταστροφή ελεύθερων χώρων, που μετατρέπουν την Αθήνα σε χώρο υπηρεσιών. Απαιτείται να μην αμβλυνθούν συνειδήσεις αποδοχής της δήθεν νέας μεγάλης ιδέας του έθνους. Να μην υπάρξει υποταγή σε αντιλαϊκές επιλογές που προωθούνται δήθεν για την εξυπηρέτησή της».

Τα λόγια αυτά του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι απηχούν το βασικό συμπέρασμα της χτεσινής πλούσιας και εποικοδομητικής συζήτησης που έγινε στο «χώρο των δικαιωμάτων» του Φεστιβάλ, με θέμα «Ολυμπιάδα 2004: Μύθοι και πραγματικότητα». Στη συζήτηση πήραν μέρος ακόμη οι Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο Νίκος Μπεργελές, επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ο Γιάννης Αργυροκαστρίτης, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και η Μαριλένα Ιατρίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Σαρωνικού.

Πολύπλευρες επιπτώσεις

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες - τόνισε ακόμη στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής - είναι αθλητικό γεγονός που η προετοιμασία και πραγματοποίησή του έχουν πολύπλευρες, μακροπρόθεσμες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το λαό, τη νεολαία, την πόλη και ολόκληρη τη χώρα:

Μεγάλη εμπορική επιχείρηση

Το κυρίαρχο στοιχείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι πια η υπερεμπορευματοποίηση, τόνισε ο Γ. Βασιλακόπουλος . «"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση" τονίζει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χ.Α. Σάμαρανκ και αφήνει έκθετους όσους με περισσή υποκρισία προσπαθούν να πείσουν ότι αποτελούν συνέχεια της αρχαιοελληνικής παράδοσης», επισήμανε ο Γ. Βασιλακόπουλος. Ενώ ο αθλητισμός ήταν σκοπός και το χρήμα μέσον, στις σύγχρονες Ολυμπιάδες το χρήμα αποτελεί πλέον το σκοπό, ενώ ο αθλητισμός αποτελεί το μέσον. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας, εκτός κοινωνικού ελέγχου, αλλά στρατηγικής οικονομικής και πολιτικής κατεύθυνσης Ολυμπιακός ιμπεριαλισμός - γιγαντισμός, ο οποίος προκαλεί μια σειρά σοβαρών ζητημάτων και δυσεπίλυτων προβλημάτων.

Παράλληλα, σημείωσε ο Γ. Βασιλακόπουλος, με πρόσχημα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι τα εθνικά και τα θέματα ασφάλειας. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπερβεί τα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές, ενώ χαρακτήρισε αερολογίες όλα αυτά που λέγονται για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος του Τουρισμού της Αυστραλίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι μόλις πρόσφατα δήλωσε πως η τουριστική κίνηση τις μέρες των Αγώνων, είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που ήταν και προηγούμενα.

Απάντηση το μέτωπο

Ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Γ. Αργυροκαστρίτης, τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και καθόλου τον ελληνικό λαό. Ανέφερε ακόμα πως θέση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης είναι να επιστρέψουμε πίσω τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η μόνη απάντηση μπροστά στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που ζούμε καθημερινά με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι το μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων.

Ο Ν. Μπεργελές αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων για να καταλήξει ότι η σημερινοί αγώνες της εμπορευματοποίησης καμία σχέση δεν έχουν με το Ολυμπιακό πνεύμα «του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού». Υπεύθυνοι για την εκτροπή αυτή είναι οι «Αθάνατοι», οι οποίοι είναι μέτοχοι πολυεθνικών εταιριών και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Στην τεράστια οικολογική καταστροφή που μεθοδεύει η κυβέρνηση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρθηκε η Μ. Ιατρίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού. «Με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες μεθοδεύεται ένα πρωτοφανές ξεπούλημα και μία άνευ προηγουμένου κακοποίηση της πολύπαθης Αττικής γης. Αυτό, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, το ονομάζουν "ανάδειξη της Αθήνας σε Διεθνές Μητροπολιτικό Κέντρο ", στην πραγματικότητα είναι η παραχώρηση πολύτιμων χώρων της Αττικής σε ελληνικά και ξένα μεγαλοσυμφέροντα για την πιο βάρβαρη τσιμεντοποίηση και την πιο στυγνή εμπορευματοποίηση», τόνισε. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με υπόσχεση αγώνα για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού.

Η συζήτηση κράτησε μέχρι αργά, καθώς ακολούθησε ένας πλούσιος διάλογος με τους παρευρισκόμενους, ενώ πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησαν για το θέμα.