ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ
Επικίνδυνες «αρρυθμίες» σε ζωτικούς τομείς

Προειδοποιήσεις των υπεύθυνων για κλείσιμο κι άλλων πολύτιμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αναπόφευκτα λάθη στην Αιμοδοσία

Πέμπτη 17 Απρίλη 2008

Το αίτημα για άμεσες προσλήψεις σε όλα τα τμήματα αναδεικνύουν σε κάθε κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»
Συμπτώματα έντονης απορύθμισης ζωτικών τομέων παρουσιάζει ο «Ευαγγελισμός» λόγω των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η Αιμοδοσία και τα Χειρουργεία βρίσκονται σε οριακή λειτουργία και οι υπεύθυνοί τους προειδοποιούν για περαιτέρω συρρίκνωση.

Την ίδια ώρα, στους διαδρόμους του νοσοκομείου κυκλοφορούν σκέψεις της διοίκησης να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία στα πρότυπα των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων. Ηδη όμως 2 απ' τα 14 χειρουργικά τραπέζια έκλεισαν - και ολόκληρες κλινικές περιορίζουν το χειρουργικό τους έργο - λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η άγρια λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία είναι συνυφασμένη με σχεδιασμούς για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, που θα οδηγήσει σε νέα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα - και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Στον «Ευαγγελισμό είναι κενές συνολικά 1.300 οργανικές θέσεις. Η τελευταία υπόσχεση του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ήταν για προσλήψεις 155 νοσηλευτών. Ομως στο νοσοκομείο έφτασαν 28 αλλά ήδη συνταξιοδοτήθηκαν 30!

«Περαιτέρω περιορισμός των κλινών ΜΕΘ»

Λόγω της έλλειψης προσωπικού μένουν κλειστά 4 - λειτουργούν 8 - κρεβάτια στη ΜΕΘ και 8 - λειτουργούν 12 - στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Σήμερα στη ΜΕΘ και στη ΜΑΦ υπηρετούν 9 γιατροί ΕΣΥ, 7 γιατροί ΔΕΠ, 11 ειδικευόμενοι γιατροί, 112 νοσηλευτές (εκ των οποίων έξι με εξάμηνες συμβάσεις) και 13 φυσικοθεραπευτές (οι 7 με εξάμηνες συμβάσεις).

Ο Διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Χαρ. Ρούσσος, σε έγγραφό του προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (15.4.2008) ζητά την πρόσληψη 106 νοσηλευτών (εκ των οποίων οι 75 να είναι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και την «επίσπευση των διαδικασιών προκήρυξης και επιλογής επιμελητών ΕΣΥ» οι οποίες «προχωρούν με ρυθμό χελώνας».

Οι ελάχιστες αυτές προσλήψεις «δεν υπολογίζονται αναλογικά και με βάση τα σημερινά δεδομένα της απαράδεκτης λειτουργίας μας, αλλά με ελάχιστες προϋποθέσεις στις οποίες ήδη κάνουμε σημαντικές εκπτώσεις, π.χ. το 50% των προβλεπομένων από τις ευρωπαϊκές οδηγίες ελάχιστων απαιτήσεων σε νοσηλευτικό προσωπικό» σημειώνει ο διευθυντής για να καταλήξει: «Με τις συνθήκες που λειτουργούμε και την απροθυμία που επιδεικνύεται από την Πολιτεία να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, όχι μόνον δεν ελπίζουμε στην πλήρη έκπτυξη (σ.σ. επέκταση) των μονάδων, αλλά μάλλον θα αναγκαστούμε σε περαιτέρω περιορισμό των κλινών».

«Το λάθος είναι αναπόφευκτο»

Την ώρα που οι σύλλογοι των εθελοντών αιμοδοτών απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις προσφοράς αίματος, η Αιμοδοσία του «Ευαγγελισμού» δηλώνει αδυναμία - λόγω έλλειψης γιατρών - κάλυψης της εφημερίας του νοσοκομείου με ειδικευμένο γιατρό. Πέρυσι η Αιμοδοσία δε λειτούργησε για πολλούς μήνες τα απογεύματα λόγω έλλειψης προσωπικού και η ίδια προοπτική διαγράφεται και για φέτος καθώς λείπουν 4 γιατροί, 8 νοσηλευτές και 9 τεχνολόγοι.

Η Αιμοδοσία εκτελεί εργαστηριακό και κλινικό έργο. Κάθε μήνα γίνονται περισσότερες από 27.500 εργαστηριακές εξετάσεις, γίνονται 1.100 αιμοληψίες, εξετάζονται 1.200 αιμοδότες και παρασκευάζονται περισσότερα από 2.000 παράγωγα αίματος. Η κατάσταση βρίσκεται σε «οριακό σημείο», προειδοποιούσε απ' το 2005 η Διευθύντρια Αιμοδοσίας Μυρσίνη Παραρά τονίζοντας: «Δεν είναι επιστημονικώς αποδεκτό με τις υπάρχουσες συνθήκες ένα μόνο άτομο να αναγκάζεται να κάνει στο ωράριό του περί τις 50 αιμοληψίες ή 67 διασταυρώσεις ή άνω των 300 ορολογικών ελέγχων. Το λάθος είναι αναπόφευκτο και πρέπει οπωσδήποτε να προληφθεί».