ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ RWE
Ισχυρότερη παρουσία στη ΔΕΗ!

Κοινή μονάδα στην Αλβανία, συνεργασία στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ, το νέο μνημόνιο που θα εγκαινιάσει τη σχέση των δύο εταιρειών

Παρασκευή 18 Απρίλη 2008

Την ουσιαστική διεύρυνση της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλος. Την ερχόμενη Τρίτη, το ΔΣ της επιχείρησης θα εξετάσει ένα νέο, τροποποιημένο μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο εγκαταλείπεται το σχέδιο δημιουργίας λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα («πνίγηκε» η ευκαιρία, είπε ο πρόεδρος), αλλά ενισχύεται το σημείο της συνεργασίας στο φυσικό αέριο και επεκτείνεται η συνεργασία των δύο εταιρειών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο εξωτερικό, πάντα με τη ΔΕΗ να μειοψηφεί στα κοινά εταιρικά σχήματα. Ενα τέτοιο σχήμα προωθείται στην Αλβανία, όπου μελετάται η κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας 500-800 MW, με 39% στη ΔΕΗ, 10% στην ΤΙΤΑΝ και το 51% στην RWE. Αναδείχτηκε έτσι και η αναποτελεσματικότητα των εργατικών κινητοποιήσεων που περιορίζονται στην ενοχοποίηση μιας πηγής ενέργειας αντί να στραφούν συνολικά ενάντια στην «απελευθέρωση» της αγοράς και στον τρόπο που αξιοποιούνται οι πηγές ενέργειας εντός των πλαισίων που θέτει αυτή για την υπερκερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με δρομολογημένη τη συνεργασία ΔΕΗ - «Χαλυβουργικής», με άπλετη στήριξη από την κυβέρνηση και με εξασφαλισμένη ακόμη μία ανατίμηση των τιμολογίων τον ερχόμενο Ιούλη, ο Τ. Αθανασόπουλος επανέφερε με «άνεση» το ζήτημα αλλαγής της εταιρικής δομής της ΔΕΗ. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει τα σχέδια πολυδιάσπασης της επιχείρησης, δηλώνοντας ότι ανταγωνιστικές ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από τις ελάχιστες απαιτήσεις που έθεσε η ΕΕ σ' αυτόν τον τομέα!!! Προκειμένου η «μικρή» ΔΕΗ να τις ανταγωνιστεί θα αναπτυχθεί ώστε να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης, όπου τώρα διαθέτει μερίδιο 23%.

Στο θέμα των τιμολογίων, παρά τους φραστικούς «ελιγμούς», καιροφυλακτούν οι νέες αυξήσεις, καθώς υποστήριξε ότι:

Εκτός αυτού, η ΔΕΗ:

Ενόψει του καλοκαιριού η ΔΕΗ μελετά δύο σενάρια: Αιχμή 10.558 MW και αιχμή 11.050 MW. Ο Τ. Αθανασόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ ή περικοπών, αλλά το προσωπικό θα είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη όλων, είπε, αλλά λαμβάνονται μέτρα, όπως η ενοικίαση «αιχμιακών μονάδων». Στα σχέδια συνυπολογίζεται και η συνεισφορά της μονάδας του Μυτιληναίου («Αλουμίνιο της Ελλάδας»). Η ΔΕΗ θα προτιμούσε τη λειτουργία της ως αυτοπαραγωγού, ωστόσο θεωρεί ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης η έγκριση της άδειας και υποχρέωση της ΔΕΗ να εφαρμόσει το βιομηχανικό τιμολόγιο στην «Αλουμίνιο».