ΠΕΔΡΟ ΓΚΕΡΕΪΡΟ
«Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

Συνέντευξη στον «Ρ» του ευρωβουλευτή του Πορτογαλικού ΚΚ

Κυριακή 20 Απρίλη 2008

Ο Πέδρο Γκερέιρο στην πρόσφατη συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα
Την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος τόνισε σε συνέντευξή του στον «Ρ» ο ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού ΚΚ, Πέδρο Γκερέιρο, φέρνοντας την εμπειρία των πρόσφατων κινητοποιήσεων στην Πορτογαλία.

-- Το τελευταίο διάστημα στην Πορτογαλία πραγματοποιούνται σημαντικές κινητοποιήσεις, που εκφράζουν λαϊκά αιτήματα. Ποια είναι αυτά και ποιος ο ρόλος του ΚΚ Πορτογαλίας στις εξελίξεις;

-- Στην Πορτογαλία έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις, με το ΚΚ και τις δημοκρατικές δυνάμεις να σημειώνουν σημαντική επιτυχία. Οι διαδηλώσεις είχαν στόχο να περάσουν μήνυμα αντίστασης ενάντια σε όλες τις απειλές που αντιμετωπίζει το δημοκρατικό σύστημα. Ενα ηχηρό μήνυμα στην πορτογαλική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που κατέχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προάσπισης των κατακτήσεων της Απριλιανής Επανάστασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης πλήττουν βασικά δικαιώματα, της σταθερής δουλειάς, της δράσης, λειτουργίας και παρέμβασης των πολιτικών κομμάτων, με βάση τις θέσεις τους, χωρίς όρους και υποδείξεις. Επίσης οι κινητοποιήσεις εξέφρασαν την απαίτηση σεβασμού κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημόσιων υπηρεσιών που δέχονται σφοδρή επίθεση, με αιχμή τη Δημόσια Παιδεία, τη Δημόσια Υγεία, το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Εκφράστηκε η λαϊκή αντίθεση στα μέτρα «ασφαλείας» των παρακολουθήσεων και του φακελώματος που δρουν κυρίως ενάντια στο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Ταχθήκαμε ενάντια σε κάθε τάση που η σοσιαλδημοκρατία προωθεί και επιβάλλει αντιλαϊκούς και αντιδημοκρατικούς νόμους. Ηταν, όπως είπα, κινητοποιήσεις που στόχο είχαν την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική τους διάσταση, αλλά και για τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, βάσει των γραμμών που καθορίζονται στο Σύνταγμα της Πορτογαλίας.

Οσα πετύχαμε ήταν μία σημαντική επιβεβαίωση για το ΚΚ Πορτογαλίας, για την ενότητά του, τις θέσεις του, τις διεκδικήσεις του, την πολιτική του, το ρόλο του και φυσικά για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα.

Το Κόμμα μας ήταν μπροστά το 2006, το 2007 και σήμερα, ισχυροποιώντας τις δυνάμεις του για να καθοδηγήσει και να προωθήσει την οργάνωση της εργατικής τάξης και των συνδικάτων στην Πορτογαλία, προκειμένου να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το δημόσιο τομέα, να καταγγείλουν την ευελφάλεια, την προσωρινή απασχόληση, όλα όσα αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων, του συνδικαλισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Πορτογαλικό ΚΚ διοργάνωσε από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της ιστορίας του, με μία μεγάλη γενική απεργία και τη διαδήλωση των 200.000 ανθρώπων τον περασμένο Οκτώβρη και τώρα ακόμα μία μεγάλη διαμαρτυρία για την Παιδεία, στις 8 Μάρτη, με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Παιδεία και του δημόσιου χαρακτήρα της.

-- Πού θεωρείτε ότι στοχεύουν τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα της ΕΕ;

-- Σε επίπεδο ΕΕ υπάρχει πλήθος μέτρων που αναφέρονται στην «ασφάλεια» και στην πραγματικότητα καταστρατηγούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, επιχειρώντας την ακύρωση της διαφορετικότητας της κάθε χώρας - μέλους. Με πρόφαση την προστασία απέναντι στην «τρομοκρατική απειλή» έχουν ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου μηχανισμού που θα ελέγχει και καταστέλλει το λαϊκό και εργατικό κίνημα και όποια άλλη μορφή αντίστασης παρουσιαστεί, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται τώρα και οι λαοί πρέπει να αντιδράσουν.

-- Πώς κρίνετε τις συναντήσεις των Κομμουνιστικών, Εργατικών και Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης;

-- Αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μία κρίσιμη στιγμή της ΕΕ, όπου το μεγάλο κεφάλαιο επιχειρεί την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της «νέας Συνθήκης», υιοθετώντας το πνεύμα του Ευρωσυντάγματος, το οποίο απορρίφθηκε με συντριπτικές πλειοψηφίες από τον γαλλικό και ολλανδικό λαό, όπου τέθηκε για δημοψήφισμα το 2005. Μία συνθήκη που στόχο έχει να ενισχύσει τη συγκέντρωση δύναμης στα όργανα της ΕΕ, προκειμένου να έχει μεγάλη δύναμη στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Μία συνθήκη που εκφράζει το σύνολο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ και επιθυμεί τη στρατιωτικοποίησή της, σκοπεύοντας να την καθιερώσει ως ένα ιμπεριαλιστικό μπλοκ ικανό να μοιραστεί με τις ΗΠΑ την κυριαρχία του κόσμου.

Γι' αυτό και λέμε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο και συμβάλλει στην ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας υπόψη τις ευρωεκλογές του 2009 και την ανάγκη ενίσχυσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστράτευση εργαζομένων στις αερομεταφορές (2014-12-30 00:00:00.0)
Για τη συνεργασία Πορτογαλικού ΚΚ - «Μπλόκου» (2011-04-14 00:00:00.0)
Γενική απεργία (2002-12-10 00:00:00.0)
Στην Πορτογαλία η Αλέκα Παπαρήγα (1999-01-06 00:00:00.0)
Ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης (1997-07-13 00:00:00.0)
"Να αποφασίσουν οι λαοί για το μέλλον τους" (1997-05-27 00:00:00.0)