«Ασημένιος» και... βαρύτερος

Ο Βίκτωρ Μήτρου κέρδισε το δεύτερο μετάλλιο για τη χώρα μας. Στον τελικό των αγωνισμάτων οι Γκατσιούδης, Θάνου, Βασδέκη

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000

Περίπου 280 γραμμάρια... Τόσα ήταν αυτά που στέρησαν από τον Βίκτωρα Μήτρου το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 77κ. της άρσης βαρών, όπου ο Ελληνας αθλητής στέφθηκε τελικά ασημένιος Ολυμπιονίκης χαρίζοντας στη χώρα μας το τρίτο μετάλλιό της μέχρι στιγμής. Ο Βίκτορας Μήτρου σήκωσε 367,5 κιλά στο σύνολο, άλλα για άλλη μια φορά, όπως και στην Ατλάντα, όσα και ο Κινέζος Ζαν Ξιουγκ Κιανγκ, που όμως ήταν κατά 280 γραμμάρια ελαφρύτερος. Η ιστορία επαναλήφθηκε για τον Μήτρου... Και στην Ατλάντα ο Ελληνας αρσιβαρίστας είχε χάσει τότε το χάλκινο μετάλλιο εξαιτίας πάλι του βάρους του. Παρ' όλα αυτά και τη σχετική πικρία που υπάρχει για την απώλεια του χρυσού η επιτυχία του δε μειώνεται καθόλου, αφού δικαιώθηκαν οι προσπάθειες που έκανε 10 χρόνια.

Ο Βίκτορας Μήτρου ξεκίνησε την προσπάθειά του στο αρασέ, σηκώνοντας με επιτυχία 160 κιλά. Στη συνέχεια σήκωσε πέντε περισσότερα. Στην τρίτη, όμως, και τελευταία ήταν άκυρος, αφού δεν κατάφερε να σηκώσει 167,5 κιλά.

Στην κίνηση του αρασέ πρώτοι ήταν ο Αρμένιος Μελικιάν και ο Φιλιμόνοφ από το Καζαχστάν με 167,5 κιλά. Στην κίνηση του ζετέ τα πράγματα άλλαξαν, ο Μήτρου ξεκίνησε με επιτυχία από τα 195κ. και συνέχισε κατά ανάλογο τρόπο στα 200κ. και στα 202,5κ. Ο Αρμένιος Μελικιάν έμεινε στα 197,5 κ. Ο Κινέζος όμως Ζαν Ξιουγκ Κιανγκ, που στο αρασέ είχε σηκώσει μόλις 160 κιλά, ξεκίνησε τις προσπάθειες του στο ζετέ απ' τα 202,5 κιλά με επιτυχία. Ο Ξιουγκ Κιανγκ στη δεύτερή του προσπάθεια και ενώ όλοι είχαν ολοκληρώσει τον αγώνα τους, με το Μήτρου να δίνει την αίσθηση ότι θα είναι χρυσός Ολυμπιονίκης, σήκωσε 207,5κ., σημειώνοντας νέο ολυμπιακό ρεκόρ. Το χρυσό μετάλλιο πέρασε αυτόματα στα χέρια του, χωρίς να χρειαστεί να κάνει τρίτη προσπάθεια στο ζετέ. Με 367,5 κιλά στο σύνολο αναδείχτηκε νικητής, αφού ζύγιζε 280 γραμμάρια λιγότερα (76,20) απ' ό,τι ο Μήτρου. Τρίτος ο Αρμένιος Μελικιάν.

«Κάρφωσε» τελικό ο Γκατσιούδης

Sportidea

Ο Βίκτωρ Μήτρου μετά από 10 χρόνια προσπάθειας στέφθηκε «ασημένιος» Ολυμπιονίκης
Μία και μόνη βολή ήταν αρκετή για τον Κώστα Γκατσιούδη να... πετάξει το ακόντιο, στα 88,41 και να περάσει έτσι στον τελικό του αγωνίσματος. Ο Ελληνας πρωταθλητής, όπως φάνηκε, είναι σε πολύ καλή κατάσταση αφού πέτυχε αυτή την επίδοση πολύ χαλαρά και έβαλε υποθήκη για ένα από τα τρία μετάλλια.

Παράλληλα ο αθλητής από το Διδυμότειχο έδειξε ότι είναι πλέον και πολύ πιο έμπειρος απ' ό,τι στην Ατλάντα και μόνο από τον τρόπο που αντιμετώπισε αυτήν τη μεγάλη βολή. Μόνο ο μεγάλος Γιαν Ζελέζνι μπόρεσε να ρίξει πιο μακριά από τον Κώστα Γκατσιούδη (89,39) στον προκριματικό του ακοντισμού. Καθώς δεν υπήρξαν εκπλήξεις και πέρασαν όλοι οι μεγάλοι, αναμένεται να γίνει ένας καταπληκτικός τελικός.

«Ανεμος» η Θάνου

Χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα, η Κατερίνα Θάνου προκρίθηκε στα σημερινά ημιτελικά των 100μ., αφού στη δεύτερη προημιτελική σειρά τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς, που ήταν πρώτη με 10.83. Η Ελληνίδα αθλήτρια έκανε αρκετά καλό χρόνο (10.99) και έδειξε να είναι σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει των ημιτελικών, όπου καλείται να διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό. Εκεί θα βρει και πάλι αντίπαλό της τη σούπερ Αμερικανίδα, που στο Σίδνεϊ έχει βάλει στόχο τα πέντε χρυσά μετάλλια. Οι δύο σπουδαίες αθλήτριες πέρασαν στα ημιτελικά με τις δύο καλύτερες επιδόσεις και μάλιστα ήταν οι μόνες που κατέβηκαν τα 11 δευτερόλεπτα.

«Καθάρισε» νωρίς η Βασδέκη

Ενα άλμα ήταν αρκετό για την πρωταθλήτρια Ευρώπης και κυπελλούχο Κόσμου του 1998 Ολγα Βασδέκη για να προκριθεί στον τελικό του τριπλούν. Η χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια της Σεβίλης προκρίθηκε για τον τελικό του τριπλούν με επίδοση 14,26 στο πρώτο της άλμα. Η Βολιώτισσα αθλήτρια έδειξε στον προκριματικό ότι είναι έτοιμη για κάτι εξίσου καλό.

Sportidea

Ενα άλμα ήταν ικανό για την Ολγα Βασδέκη να την... προσγειώσει στον τελικό
Με την επίδοση αυτή πήρε την 8η θέση ανάμεσα στις 12 αθλήτριες που προκρίθηκαν για το μεγάλο τελικό.

Σταθερά τέταρτος ο Κακλαμανάκης

Στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης παραμένει ο Νίκος Κακλαμανάκης στη γενική στα σκάφη τύπου «Μιστράλ», μετά και την ολοκλήρωση της 9ης ιστιοδρομίας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα πήρε την 7η θέση στην τελευταία ιστιοδρομία, αλλά δεν μπόρεσε να βελτιώσει τη θέση του, καθώς πήγαν καλά και οι υπόλοιποι διεκδικητές των μεταλλίων.

Στη γενική κατάταξη προηγείται ο Αργεντίνος Εσπινόλα με 40 βαθμούς ποινής, δεύτερος είναι ο Αυστριακός Σίμπερ με 50 και τρίτος ο Νεοζηλανδός Μάκιντος με 53, μπροστά από τον Κακλαμανάκη που έχει 64 βαθμούς ποινής.

Το τέλος του ονείρου....

Τελικά το μετάλλιο έμεινε όνειρο για την Ελληνίδα «αμαζόνα» Χάιντι Αντικατζίδη η οποία δεν κατάφερε να κάνει άπταιστη διαδρομή στο τρίτο αγώνισμα του ιππικού τριάθλου (ιππική δεξιοτεχνία) και να ανέβει στο βάθρο. Με 50,40 βαθμούς ποινής κατατάχτηκε 6η, θέση που ασφαλώς αποτελεί τεράστια επιτυχία για την ελληνική ιππασία.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο πιο δύσκολο αγώνισμα του αθλήματος δεν κατάφερε να επαναλάβει την άπταιστή της εμφάνιση στα προηγούμενα αγωνίσματα, καθώς με 13 βαθμούς ποινής που χρεώθηκε έμεινε έξω από τα μετάλλια, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση με 50,40 συνολικά βαθμούς ποινής.

Αιτία για την πτώση της αυτή στη γενική κατάταξη οι βαθμοί ποινής που χρεώθηκε για τη ρίψη δύο εμποδίων (10) και την καθυστέρηση τερματισμού σε χρόνο πέρα των 90 δευτερολέπτων (3).

Οι υπόλοιποι Ελληνες...

ΣΤΙΒΟΣ:Στην 11η θέση της 2ης σειράς των προκριματικών στα 5.000μ. γυναικών τερμάτισε με 15.46.48 η Χρυσοστομία Ιακώβου. Ετσι, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε να περάσει στη δεύτερη φάση του αγωνίσματος. Πολύ καλή κούρσα έκανε ο Γιώργος Θεοδωρίδης στον προκριματικό των 100μ. και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο με 10.34, τερματίζοντας 3ος στην 3η προκριματική σειρά. Μεγάλο πρόβλημα έχει ο Μπράνι Σουρίν σχετικά με την πρόκρισή του, καθώς με 10.41 έμεινε 4ος, χάνοντας από τον Θεοδωρίδη. Σε πολύ δύσκολη σειρά αγωνίστηκε ο Τάσος Γκούσης στον προκριματικό των 400μ. και κατέλαβε τελικά με 46.38 την 4η θέση σ' αυτήν την κούρσα. Με καλύτερη τη δεύτερη βολή του ολοκλήρωσε την παρουσία του στη σφαιροβολία ο Βάιος Τίγκας, όπου δεν μπόρεσε να προκριθεί στον τελικό. Εριξε στην 1η προσπάθεια βολή στα 17,53. Η 2η βολή του ήταν στα 18,13 και η τρίτη του 17,84. Ατυχος ήταν ο Λάμπρος Παπακώστας ο οποίος τελικά, εξαιτίας μιας τροφικής δηλητηρίασης, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στα προκριματικά του ύψους.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε στα 1.500μ. ελεύθερο ο Σπύρος Γιαννιώτης. Με επίδοση 15.29.69 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ και κατέλαβε την τρίτη θέση στην 3η προκριματική σειρά. Η Αθηνά Μποχώρη δεν μπόρεσε να κάνει κάτι ιδιαίτερο στον προκριματικό των 50μ. ελεύθερο και παρά το ότι ξεκίνησε πολύ δυνατά στην προκριματική σειρά της έμεινε τελικά 8η, με 26.90.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Εκτός της οκτάδας του τελικού έμεινε η Αγη Κασούμη στο σπορ πιστόλι (25μ.), καθώς με επίδοση 575/600 κατέκτησε την 20ή θέση. Πρώτη και μάλιστα με ολυμπιακό ρεκόρ (590/600) προκρίθηκε στον τελικό η Κινέζα Λούνα Τάο.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης παραμένουν οι Κοσματόπουλος - Τριγκώνης, στην κλάση 470, μετά την ολοκλήρωση και της 6ης ιστιοδρομίας με 37 βαθμούς ποινής. Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε 8ο στην τελευταία ιστιοδρομία και ελπίζει πλέον βάσιμα σε μετάλλιο. Μία θέση υποχώρησαν στη γενική κατάταξη των 470 οι Σοφία Μπεκατώρου και Μίλι Τσουλφά. Βρίσκονται στην 11η θέση με 44 βαθμούς ποινής μετά τη διεξαγωγή και της 6ης ιστιοδρομίας, όπου τερμάτισαν 13ες.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Με αντεπίθεση διαρκείας ο Ελληνας πρωταθλητής των 60κ., Τιγκράν Ουζλιάν, επικράτησε του Πακιστανού Σα με 17-15 στα σημεία και προκρίθηκε στους προημιτελικούς. Επόμενος αντίπαλός του θα είναι ο Κουβανός παγκόσμιος πρωταθλητής Μάριο Κιντέλαν.