ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2008

Ηλίας Λύτρας
Φωτ.

Πέρασαν 60 χρόνια από τον Απρίλη 1948, που ο πατέρας μας ΗΛΙΑΣ ΛΥΤΡΑΣ από το Σερνικάκι Φωκίδας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, σύνδεσμος του ΕΛΑΣ με σημαντική δράση, κυνηγημένος από παρακρατικούς τρομοκράτες το 1947, κατέφυγε στον Παρνασσό στα τμήματα του καπετάν Διαμαντή. Παρά τα 58 χρόνια του, δε δέχτηκε να πάει σε βοηθητική υπηρεσία, όπως του πρότεινε ο Διαμαντής, επειδή ήμασταν στο βουνό οι γιοι του Νίκος (Κολοκοτρώνης), Γιάννης (Περιστεράκι), και η κόρη του Βαγγελιώ (Βέρα).

Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του 1948 στην Γκιώνα, ο Ηλίας Λύτρας αιχμαλωτίστηκε. Προσπάθησε να το σκάσει, τον αντιλήφθηκαν, τον πυροβόλησαν και είχε φρικτό τέλος από τα βασανιστήρια.

Το ήθος του, η λεβεντιά και η παλικαριά του είναι πλούσια παρακαταθήκη για μας.

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταξουργείου και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Φωτ.

Ο πολυαγαπημένος εγγονός μου ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Κνίτης, σκοτώθηκε με τους 21 συμμαθητές του της Α΄ Λυκείου στα Τέμπη, ενώ επέστρεφαν από μαθητική εκδρομή στην Αθήνα.

Πέρασαν 4 χρόνια από τις 14 Απρίλη, που μας λείπεις Σταυράκη. Η απουσία σου μάς είναι θλιβερή. Ησουν το μονάκριβο παιδί των γονιών σου.

Θα σε θυμάμαι πάντα γλυκό μου αγόρι!

Σταύρος Κανελλόπουλος
Στη μνήμη σου προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Μεταξουργείου.

Η γιαγιά σου Πιπίτσα Κούτου

* * *

ΦΩΤ.2

Ο Δημήτρης Χρονόπουλος από το Μπιοχίνι Ηλείας προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ στη μνήμη της συζύγου του ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ (Λούλας) ΧΡΟΝΟΠOYΛΟΥ, της αδελφής του ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ και του αδελφού του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Ο Σπύρος Μιχαλάτος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέου Φαλήρου, 50 ευρώ στο ΚΚΕ για την ενίσχυση του αγώνα μας.



Ζαχαρούλα Χρονοπούλου


Αφροδίτη Κακλαμάνη