«Η καρδιά μου πεθυμώντα»
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000

Οι «Ρίμες της Αγάπης» της Κύπρου του 16ου αιώνα κρύβονται πίσω από τον τίτλο του άλμπουμ «Η καρδιά μου πεθυμώντα», σε μουσική του καταξιωμένου Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, που παρουσιάστηκε προχτές. Οι στίχοι που επεξεργάστηκε η φιλόλογος Θέμις Σιαπκαρά - Πιτσιλλίδου και μελοποίησε ο Μ. Χριστοδουλίδης περιέχονται σε ένα μοναδικό χειρόγραφο του 16ου αιώνα που βρέθηκε στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. Τα γνωστά και σαν «Μεσαιωνικά Ερωτικά Τραγούδια» της Κύπρου ανήκουν σε άγνωστο λόγιο ποιητή και είναι φανερή πάνω τους η επίδραση της ιταλικής ποίησης, ιδιαίτερα του Πετράρχη και της σχολής του.

Με αυτά τα ποιήματα, σε κυπριακή διάλεκτο, η Ελλάδα μετέχει στην Πετραρχική κίνηση, που τον 16ο αιώνα ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι «Ρίμες της αγάπης» έχουν προσφέρει τα πρώτα σονέτα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και τις πρώτες γνήσιες οκτάβες, τις πρώτες εξάστιχες στροφές, τα πρώτα ποιήματα σε τετράστιχες στροφές.

Μέλημα του συνθέτη στο γράψιμο των τραγουδιών, που ερμηνεύουν η Αλίκη Καγιαλόγλου και ο Δώρος Δημοσθένους, ήταν να παντρέψει την ελληνική μουσική με στοιχεία της Αναγέννησης, χωρίς να προδώσει το λυρισμό της ποίησης.