ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Στην τελική ευθεία
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη δίκη των Δυτικών ηγετών
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ).-

Σε προεκλογική σιγή βρίσκεται η Γιουγκοσλαβία από την Πέμπτη τα μεσάνυχτα -ξημερώνοντας Παρασκευή. Αν και οι εκλογές της Κυριακής είναι τριπλές - οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν βουλευτές, τοπικούς άρχοντες και πρόεδρο της χώρας - το κύριο που απασχολεί τόσο τους Γιουγκοσλάβους πολίτες, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο είναι το ποιος θα ηγείται της γειτονικής χώρας μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Για το αξίωμα του προέδρου, θυμίζουμε, συναγωνίζονται 5 υποψήφιοι: Ο σημερινός πρόεδρος Σλ. Μιλόσεβιτς, τον οποίο στηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, το κόμμα Γιουγκοσλαβική Αριστερά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μαυροβουνίου.

Ο Β. Κοστούνιτσα, τον οποίο στηρίζει ο συνασπισμός κομμάτων Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας και φυσικά οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Στο συνασπισμό του Κοστούνιτσα συμμετέχουν και κόμματα από το Σάντζακ και τη Βοϊβοντίνα τα οποία έχουν στο πρόγραμμά τους θέση για αυτονόμηση αυτών των περιοχών από το σώμα της Γιουγκοσλαβίας.

Ενας τρίτος υποψήφιος για την προεδρία είναι ο Τ. Νίκολιτς, ο οποίος στηρίζεται από τη Σερβική Ριζοσπαστική Παράταξη, του ακροδεξιού Σέσελι.

Ο επόμενος υποψήφιος είναι ο Β. Μιχαΐλοβιτς, τωρινός δήμαρχος του Βελιγραδίου και εγγονός του παλιού δοσίλογου Ντ. Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος είχε εκτελεστεί ως τέτοιος μετά την απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας από τους ναζί. Τον Β. Μιχαΐλοβιτς στηρίζει ο παλιός ηγέτης της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς. Τέλος, ο πέμπτος, και λιγότερο υπολογίσιμος, υποψήφιος πρόεδρος είναι ο Μ. Βιντοΐκοβιτς.

Η προεκλογική εκστρατεία των δύο κυριότερων υποψηφίων, του Σλ. Μιλόσεβιτς και του Β. Κοστούνιτσα, ολοκληρώθηκε με τις τελευταίες ανοιχτές συγκεντρώσεις τους, που έγιναν την τετάρτη 20 του μηνός.

Από το στρατόπεδο του προέδρου Μιλόσεβιτς προβλήθηκαν ιδιαίτερα οι δύο τελευταίες συγκεντρώσεις στις οποίες μίλησε, δηλαδή αυτή στο Μπέρανε του Μαυροβουνίου και η δεύτερη στο νεόκτιστο αθλητικό κέντρο του Βελιγραδίου «Βελιγραδιώτικη Αρένα». Για την πρώτη συγκέντρωση ο Τύπος πρόβαλε ιδιαίτερα τη θέση του Μιλόσεβιτς ότι «αν ο σερβικός και ο μαυροβουνιώτικος λαός επιθυμούν να ζουν μαζί κανείς δεν μπορεί να τους χωρίσει», ενώ για τη δεύτερη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αποστροφή στο λόγο του προέδρου ότι «μόνο ελεύθερος ο λαός μπορεί να ελπίζει σε ανάπτυξη - κανείς δούλος δεν άνοιξε ποτέ φτερά». Χαρακτηριστικό τέλος στους λόγους του Μιλόσεβιτς, που προβλήθηκε από τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, είναι η κατηγορηματική τοποθέτησή του ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ θέλουν τον γιουγκοσλαβικό λαό δούλο γι' αυτό και ο τελευταίος οφείλει να αντισταθεί στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στους πρώτους. «Οι εκλογές», τόνισε, «θα φέρουν το μήνυμα αν και στο μέλλον θα ζήσουμε σαν ελεύθερο κράτος, σαν ελεύθερος λαός».

Από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης προβλήθηκε ιδιαίτερα η συγκέντρωση της Τετάρτης στο Βελιγράδι, σε ανοιχτό χώρο, που θεωρείται καλή αλλά πολύ κατώτερη των διαδηλώσεων που έκανε η αντιπολίτευση πριν από μερικά χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει υποχρεώσει τον τύπο της αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, αφού δε χάνει ευκαιρία να γράφει ότι το εμπάργκο και οι βομβαρδισμοί λειτούργησαν και λειτουργούν ακόμη υπέρ του Μιλόσεβιτς. Εχει επίσης αξία να αναφερθεί ότι η έγκριτη αντιπολιτευτική εφημερίδα Danas (Σήμερα) έγραφε στο φύλλο της Πέμπτης ότι «ο λαός θα συναντήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στους δρόμους». Πρόκειται για σαφή έκκληση να γίνουν διαδηλώσεις εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι υπέρ του Μιλόσεβιτς και μ' αυτό τον τρόπο να αμφισβητηθεί η γνησιότητα των εκλογών. Λίγοι όμως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η σημερινή αντιπολίτευση είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους απειλές κατά της γνησιότητας του αποτελέσματος και μάλιστα με μαζικές, λαϊκές συγκεντρώσεις. Κοντός ψαλμός...

Καταδικάστηκαν οι ΝΑΤΟικοί ηγέτες

Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκιση στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες που πρωταγωνίστησαν στη ΝΑΤΟική επέμβαση και στους βομβαρδισμούς της γειτονικής χώρας κατά τον περασμένο χρόνο. Το Δικαστήριο κάλεσε τους κατηγορούμενους να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης, ενώ ανακοίνωσε ότι μέσα σε 15 μέρες θα βγει διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή τους. Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε την Πέμπτη αφορά τους Κλίντον, Ολμπράιτ, Κοέν, Μπλερ, Κουκ, Ρόμπερτσον, Σιράκ, Σρέντερ, Φίσερ, Σολάνα, Κλαρκ κ.ά. Το όνομα του Κ. Σημίτη απουσιάζει. Οι προαναφερόμενοι καταδικάστηκαν για τα εξής αδικήματα: διεξαγωγή επιθετικού πολέμου, παραβίαση εθνικής κυριαρχίας ανεξάρτητου κράτους, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά αμάχων, χρήση απαγορευμένων όπλων.