Κηδεύτηκε η «Μάνα της Καισαριανής»
Παρασκευή 25 Απρίλη 2008

Κηδεύτηκε χτες το πρωί από το νεκροταφείο της Καισαριανής η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, η θρυλική «Μάνα της Καισαριανής», Ευτυχία Μορίκη. Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, η οικογένειά της, οι συναγωνιστές και οι σύντροφοί της τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση να συνεχίσουν να υπηρετούν τα ιδανικά που κι η ίδια σταθερά και αταλάντευτα υπηρέτησε.

Οι αγωνιστές την ονόμασαν «Μάνα», παρά το νεαρό της ηλικίας της, για τη δράση της, το δυναμισμό και τη μαχητικότητα που έδειξε την ηρωική περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων.

«Η δράση της αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη», σημείωσε ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτης Μακρής. «Παρακαταθήκη στους νέους αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς, φιλειρηνικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική της Νέας Τάξης Πραγμάτων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και των προτεκτοράτων τους. Στους αγώνες που θα οδηγήσουν στην ανατροπή τους και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, στο όραμα του σοσιαλισμού, εθνικά και παγκόσμια».

«Σε αυτή την κατεύθυνση, που την έζησες και πάλεψες, σου υποσχόμαστε και αυτή τη στιγμή του αποχαιρετισμού, ότι θα μείνουμε σταθεροί αγωνιστικά. Για την πραγματοποίηση της προοπτικής που έχει χαράξει το τιμημένο ΚΚΕ», κατέληξε.

Εκ μέρους της ΚΟΒ Πατησίων του ΚΚΕ η Φρόσω Κωνσταντοπούλου είπε μεταξύ άλλων: «Σε βασάνισαν τα κτήνη και στα μαύρα χρόνια της κατοχής και σε αυτά που ακολούθησαν, για να απαρνηθείς το πιστεύω σου στο ΚΚΕ και τον ΕΛΑΣ. Δε λύγισες ούτε για μια στιγμή, από τα 16 σου ως τα 84 χρόνια σου». «Ο σπόρος που έριξες στη γη άνθισε, συντρόφισσά μας, και κάρπισε και όλο θα δυναμώνει και θα πληθαίνει».

Τον ύστατο αγωνιστικό χαιρετισμό στην Ευτ. Μορίκη απηύθυνε εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και των Απογόνων ο Γιώργος Κατημερτζής. Μίλησαν ακόμα ο δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας και εκ μέρους της οικογένειάς της ο Ν. Σάμιος.

Στεφάνια προς τιμήν της «Μάνας της Καισαριανής» πρόσφεραν το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ, η ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ και ο δήμαρχος Καισαριανής.