ΑΘΗΝΑ
Να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του κεφαλαίου

Με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία σφραγίστηκε ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Παρασκευή 2 Μάη 2008

Από εργατόκοσμο πλημμύρισαν η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι χτες. Ηταν μια κινητοποίηση καμωμένη με το μεράκι των εργαζομένων της Αθήνας. Προετοιμασμένη πάνω στην πείρα που αφήνουν οι μικρές και μεγάλες μάχες όλης της προηγούμενης χρονιάς.

Πριν ακόμα την ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού, εργατοϋπάλληλοι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, νέοι, γονείς με τα παιδιά τους απ' το χέρι, στην αγκαλιά ή μέσα στο καρότσι ακόμα, ανταμώνουν σε μια πλατεία «στολισμένη» με άσπρα και κόκκινα μπαλόνια, «ντυμένη» ολόγυρα με πανό που υπογραμμίζουν τα διδάγματα των καθημερινών αναμετρήσεων με την πλουτοκρατία: «Οχι σε νέες αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες!», «Τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους εργάτες και όχι στους εκμεταλλευτές μας τους κεφαλαιοκράτες!».

Στα χνάρια της Ιστορίας της τάξης μας

Ο δυνατός ήλιος προκαλεί σ' άλλους χαμόγελο, σ' άλλους ίσως μια πρόσκαιρη ζαλάδα, μικρή σημασία έχει όμως: Το αγωνιστικό «κέφι» δεν το φτιάχνει ο καιρός. Λίγα λεπτά μετά τις 11, αρχίζει να φτάνει ο κόσμος από τα σημεία των προσυγκεντρώσεων, με εκατοντάδες πανό, σημαίες του ΠΑΜΕ, σημαίες κόκκινες, αποφασισμένοι να βροντοφωνάξουν ότι μόνο η ενίσχυση της ταξικής πάλης και η σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας μπορεί να διαλύσει τις αυταπάτες, την απογοήτευση, τον αποπροσανατολισμό που καλλιεργεί το κεφάλαιο. Γιατί «αν το υπεράνθρωπο δεν κατορθώσουμε πάμε χαμένοι/ Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που κανείς μας / δεν μπορεί ν' απαιτήσει / Θ' αφανιστούμε», όπως γράφει ο Μπ. Μπρεχτ σε ποιήματα που διαβάζουν οι ηθοποιοί Νίκος Καραγιώργης και Κατερίνα Ψωμά.


Ο χαιρετισμός της νεαρής Ουκρανής που ήρθε πρόσφατα σε επαφή με το ταξικό κίνημα μέσα από τα μαθήματα Ελληνικών που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, προκαλεί συγκίνηση και περηφάνια. Η ανάγκη ενίσχυσης του προλεταριακού διεθνισμού αναδεικνύεται ξανά, όταν απ' τα μεγάφωνα φτάνουν τα πρώτα νέα από την Τουρκία: «Καταδικάζουμε την τουρκική κυβέρνηση για την απαγόρευση της συγκέντρωσης στην πλατεία Ταξίμ. Καταδικάζουμε την πολιτική της καταστολής. Αυτή την ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στις προσυγκεντρώσεις..!».

Με τις φόρμες της δουλειάς

Πριν ξεκινήσει η πορεία, οι απεργοί εγκρίνουν το ψήφισμα. Στις 12.35, ξεκινούν. «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», ακούγεται το πρώτο σύνθημα. Ενώ το πανό στην κεφαλή το διαδηλώνει: «1η Μάη: Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες!». Το πανό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που ακολουθεί επιμένει ότι η εργατιά πρέπει να δίνει προοπτική στους αγώνες της: «Ανοίγουμε το δρόμο για την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου». Με τα κράνη και τις φόρμες της δουλειάς, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες κι άλλοι, με τα συνθήματά τους ξεσηκώνουν όλη την πόλη: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!».

Περνώντας έξω από τα γραφεία της ΕΕ, οι απεργοί αφήνουν να πετάξει ψηλά το πανό που αναγράφει: «Οχι στην Ευρωσυνθήκη - ΕΕ, Δημοψήφισμα τώρα!». Ακολουθούν εμποροϋπάλληλοι, λογιστές, ξενοδοχοϋπάλληλοι, λιθογράφοι, εργαζόμενοι στην Ενέργεια, στην Υγεία, στις Μεταφορές, στα ΜΜΕ, από κάθε γειτονιά της Αθήνας. Μαζικό «παρών» δίνουν και εργάτες από την Τουρκία, το Κουρδιστάν, το Πακιστάν, με συνθήματα στις μητρικές τους γλώσσες. «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», φωνάζουν τα μέλη της Ενωσης Εργαζομένων Μπανγκλαντές. Καθώς το πλήθος φτάνει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, οι φωνές όλων σμίγουν σε μια βροντερή καταδίκη όλων των ιμπεριαλιστών: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!». Το γιγαντοπανό που απλώνεται στη συμβολή Σούτσου και Β. Σοφίας υπογραμμίζει: «Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος!».


Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, πολυμελές κλιμάκιο του ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, αντιπροσωπεία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Ακόμα, αντιπροσωπείες από συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς: Συνδικαλιστική παράταξη ΔΗΣΕΚ, Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ, Σύλλογος Ελλήνων Μεταναστών στον Καναδά «Ν. Μπελογιάννης», Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων κ.ά.







Από τη διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέστρεψαν τον εμπαιγμό στους «μαϊντανούς» των βιομηχάνων (2006-04-07 00:00:00.0)
Αγωνιστικό αντάμωμα στο εργοστάσιο της αντίστασης (2006-01-13 00:00:00.0)
Μονόδρομος η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική (2005-11-30 00:00:00.0)
Διαδήλωση και συζήτηση για τον πόλεμο (2003-03-20 00:00:00.0)
Κουρδιστάν! (1996-05-26 00:00:00.0)
Καθαρές φόρμες (1995-04-05 00:00:00.0)