ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΙΡΑΚ
Ομολογίες «εκ των έσω»

Οι πρόσφατες καταγγελίες στελέχους της κατοχικής «κυβέρνησης» του Ιράκ «ξεγυμνώνουν» τα προπαγανδιστικά «παραμύθια» των Αμερικανών για την πολιτισμική λεηλασία της χώρας

Κυριακή 11 Μάη 2008

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Μουσείο της Βαγδάτης τον Απρίλη του 2003
Το Μάη του 2003, δύο μήνες μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ και ενώ ο πλανήτης «βούιζε» τόσο για το αίμα, όσο και για τη λεηλασία και καταστροφή της πάμπλουτης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ο συνταγματάρχης των πεζοναυτών, Μάθιου Μπογκντάνος, δήλωνε ότι περισσότερα από 950 αντικείμενα που είχαν κλαπεί στα μέσα Απρίλη από το μουσείο της Βαγδάτης έχουν «ανακτηθεί». Ο συνταγματάρχης, ο οποίος πρόσφατα μίλησε και στο συνέδριο της UNESCO στην Αθήνα για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών(!) είχε αναλάβει «να διερευνήσει τη λεηλασία του μουσείου και να καταγράψει τις ζημιές». Πολύ γρήγορα «διαπίστωνε» ότι οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για 170.000 κλεμμένα αντικείμενα κατά τη λεηλασία του μουσείου είναι «υπερβολικές».

Ηταν η πρώτη εμφάνιση του προπαγανδιστικού «δικτύου» των Αμερικανών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψουν πλήρως την πραγματικότητα: «Εκατοντάδες (σ.σ. αντικείμενα) παραδόθηκαν από Ιρακινούς πολίτες που θέλησαν να τα θέσουν υπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων έως την εκλογή μιας νόμιμης ιρακινής κυβέρνησης», δήλωνε ο συνταγματάρχης σε μια «κλασική» περίπτωση εφαρμογής της γνωστής παροιμίας για τους «λύκους» που «φυλάνε» τα «πρόβατα».

Τον Ιούνη του 2003, η κατοχική διοίκηση των ΗΠΑ θεώρησε το ζήτημα των αρχαιολογικών λεηλασιών ...«λήξαν». Μάλιστα, λίγο αργότερα, έκανε και ...«επανέκθεση» στο Μουσείο της Βαγδάτης, υποστηρίζοντας πως η λεηλασία δεν ήταν του «μεγέθους» που εμφανίστηκε. Παράλληλα, την ίδια περίοδο έγιναν και άλλες «ανευρέσεις» και επιστροφές κλεμμένων αντικειμένων.

Το σχεδιάγραμμα της έκθεσης - Κέρτις του 2005 (από το Βρετανικό Μουσείο) εντοπίζει το χώρο του στρατοπέδου (το τετράγωνο στο κέντρο) σε σχέση με τα εξωτερικά και εσωτερικά τείχη της Βαβυλώνας
Τον Ιανουάριο του 2005, οι αμερικανικές τελωνειακές υπηρεσίες επέστρεψαν στον «πρεσβευτή» του Ιράκ στον ΟΗΕ, τρεις σφραγίδες από μάρμαρο κι αλάβαστρο, ηλικίας 4.000 ετών, που κλάπηκαν από το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ και κατασχέθηκαν από έναν ...Αμερικανό καθηγητή(!) σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Τότε, ο «πρεσβευτής» Σαμίρ Σουμαντάιε, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης, έλεγε ότι «τη στιγμή που πολλές ανταποκρίσεις μέσων ενημέρωσης για το Ιράκ είναι αρνητικές και καταθλιπτικές, είναι μεγάλη η ευχαρίστηση να επισφραγίζουμε αυτό το σημαντικό, θετικό γεγονός» και «διαβεβαίωνε, πως περίπου τα μισά από τα κλαπέντα αντικείμενα από το Μουσείο της Βαγδάτης έχουν «επανακτηθεί».

«Ελεύθερη (αρχαιοκαπηλική) αγορά»!

Ο «Ρ», ήδη από το 2003, προειδοποιούσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες «ανευρέσεις» και επιστροφές στο μέλλον, με ακριβώς τον παραπάνω προπαγανδιστικό στόχο. Αλλωστε, από τότε ακόμη άρχισαν να «βγαίνουν» στη «φόρα» τα τεκμήρια της καταστροφής, με χαρακτηριστικότερο την έκθεση του Βρετανού αρχαιολόγου Τζον Κέρτις ότι τα πολωνικά στρατεύματα στο Ιράκ κατέστρεψαν την αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, μετατρέποντάς τη σε στρατόπεδο 2.000 στρατιωτών, με εγκαταστάσεις πυρομαχικών και καυσίμων, συνεχή διέλευση βαρέων οχημάτων και κατασκευή οχυρωματικών έργων.

Παρ' όλ' αυτά, η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα συνέχιζε (και θα συνεχίσει) αν και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα γι' αυτήν. Και αυτή τη φορά δεν πρόκειται για διαπιστώσεις διεθνών φορέων και αρχαιολόγων, αλλά για καταγγελίες «εκ των έσω», στην προκειμένη περίπτωση διά στόματος στελεχών της ιρακινής «κυβέρνησης». Στις 30 Απρίλη, ο σύμβουλος του ιρακινού «υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων», Δρ. Μπαχάα Μαγιάχ, κατήγγειλε ευθέως ότι ο αμερικανικός στρατός έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας περιοχές και επιτρέπει σε Αμερικανούς αρχαιοπώλες να εμπορεύονται ελεύθερα θησαυρούς που έχουν κλαπεί από το Ιράκ. Επιπλέον, αυτά τα είπε σε συνέντευξή του στο Λονδίνο όπου συναντήθηκε με αρχαιολόγους από το Βρετανικό Μουσείο και άλλα μουσεία.

Οι δηλώσεις του Μαγιάχ έκαναν το γύρο του κόσμου, όχι αδίκως. Διότι, εκτός των όσων είπε, παρουσίασε και μια σειρά αεροφωτογραφιών που αποδεικνύουν τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στους αρχαιολογικούς χώρους της Βαβυλώνας, του Ουρ, του Κις και αλλού, από τις κατοχικές δυνάμεις. Το στέλεχος του κατοχικού καθεστώτος είπε ότι η αρχαιοκαπηλία «έχει ενταθεί μετά το 2003» (σ.σ. δηλαδή μετά την εισβολή). Η «περιοχή μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη θεωρείται ως "λίκνο του πολιτισμού", εκεί επινοήθηκε η γραφή και είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχαιοκάπηλων, όμως το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά την εισβολή των Αμερικανών, που προκάλεσε σοβαρό κενό σε θέματα ασφάλειας» συνέχισε, αφήνοντας εμφανώς να εννοηθεί ποιος ανέχεται - αν μη τι άλλο - αυτή την κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν καταστρέψει - ενίοτε ανεπανόρθωτα - πολλές αρχαιολογικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας Βαβυλώνας, δημιουργώντας πάνω τους βάσεις, χρησιμοποιώντας βαρύ εξοπλισμό, σκάβοντας τάφρους και άλλα οχυρωματικά έργα, ισοπεδώνοντας παράλληλα τα αρχαία. Μάλιστα, η Ελίζαμπεθ Στόουν, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο «Stony Brook» της Νέας Υόρκης πρόσθεσε ότι κυρίως η Βαβυλώνα ήταν «στην καρδιά του στρατοπέδου» που οι ΗΠΑ, και πιο πριν η πολωνική στρατιωτική διοίκηση, οργάνωσαν λίγο μετά από την εισβολή του Ιράκ το 2003. Η ίδια παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες από τις καταστροφές και σημείωσε, ότι αν και οι Πολωνοί εγκατέλειψαν εδώ και καιρό το στρατόπεδο, ωστόσο «η ζημιά έχει γίνει» και μέσω της μόλυνσης των συνθετικών υλών και λόγω της αφαίρεσης τμήματος του αρχαίου αναχώματος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες αρχαιολογικές πληροφορίες. Επιπλέον, μια αρχαιολογική περιοχή των χρόνων του Βαβυλώνιου βασιλιά, Χαμουραμπί, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την αρχαία πόλη της Ουρ, «ισοπεδώθηκε» και «εξαλείφθηκε εντελώς» από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο Μαγιάχ κατήγγειλε, επίσης, ότι «σε όλες τις ΗΠΑ βλέπουμε αρχαιοπώλες να εμπορεύονται τις αρχαιότητες χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο», σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο για το Ιράκ να αποδείξει ότι αυτοί οι θησαυροί τού ανήκουν, αφού προέρχονται από παράνομες ανασκαφές. Το μόνο «θετικό» που βρήκε να πει για τους ιμπεριαλιστές είναι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν εσχάτως... να «συμβουλεύονται το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων πριν δημιουργήσουν βάσεις, ώστε να αποφεύγονται οι καταστροφές», αλλά επισήμανε ότι ήδη είναι σημαντικές οι συνέπειες στους αρχαιολογικούς χώρους από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αμερικανών.

Οι ...«εμπορικοί δρόμοι»

Από τη συνέντευξη προκύπτει, επίσης, ότι οι μεγαλύτερες λεηλασίες που έγιναν μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ ήταν πολύ καλά σχεδιασμένες ενέργειες, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο στόχαστρο των αρχαιοκάπηλων βρέθηκαν τοποθεσίες που είχαν σημασία για συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους και όπου υπήρχαν πολύτιμα ευρήματα, όπως νομίσματα και σφραγιδόλιθοι. Η στοχευμένη λεηλασία συνεχίζεται στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Μαγιάχ, οι δύο βασικοί δρόμοι από τους οποίους οι αρχαιότητες βγήκαν από το Ιράκ ήταν μέσω της Ιορδανίας, της Δυτικής Οχθης και του Ισραήλ και μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ντουμπάι και των γειτονικών χωρών. Και στις δύο περιπτώσεις προορισμός των αρχαιοτήτων ήταν η Ευρώπη. «Η Αμερική συνεργάζεται και ταυτόχρονα... δε συνεργάζεται με το Ιράκ (σ.σ. στις επιστροφές των αρχαιοτήτων). Είμαστε ευγνώμονες για την επιστροφή του αγάλματος της Εντεμένα (2.430 χρόνων) αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε τους "δημοπράτες" ανά τις ΗΠΑ να εμπορεύονται τις αρχαιότητές μας. Και κανέναν μέτρο δεν έχει ληφθεί».

Ο «εμπορικός δρόμος» της «μαύρης αγοράς» ξεκινά από τον Κόλπο και φτάνει στη Βρετανία, όπου ένα νομικό «παραθυράκι» τούς επιτρέπει να αποκτήσουν άδειες εξαγωγής από τις «ελεύθερες ζώνες» των λιμανιών. Με αυτήν την άδεια ουσιαστικά «κερδίζουν» την «ιδιοκτησία» των κλεμμένων αντικειμένων, οπότε πέφτει στους ώμους των Ιρακινών να αποδείξουν ότι προέρχονται από το Ιράκ!

Τι λένε για όλα αυτά οι Αμερικανοί; «Η συμμαχία δεσμεύεται να συνεχίσει με τους πολίτες του Ιράκ και με το υπουργείο Πολιτισμού τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ», είναι το σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχη, Μαρκ Μπαλεστέρος. Το «παραμύθι» συνεχίζεται...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ
ΠΗΓΕΣ: 1) «The Indipendent»2) «Bloomberg»3) ΑΠΕ