ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Επιβάλλουν «πλαφόν» στις υπηρεσίες Υγείας

Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν το «Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού», ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα νομιμοποιήσουν την «έξυπνη κάρτα». Η διοίκηση του ΙΚΑ υπερψήφισε το αντιδραστικό Πρόγραμμα

Παρασκευή 16 Μάη 2008

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που επιταχύνεται με το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ 2008-2013, πραγματοποίησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις, στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, όπου το ΔΣ συζήτησε και ψήφισε τελικά το αντιδραστικό Πρόγραμμα.

Με συνθήματα όπως «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται» και «Τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου, την ώρα που μέσα στο κτίριο συνάδελφοί τους προχωρούσαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Ιδρύματος, Γιώργο Μέργο. Κατήγγειλαν την αντεργατικότητα του Προγράμματος, που επιβεβαιώνει η ένταξή του στην προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας και ζήτησαν να απορριφθεί από το ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως με την «έξυπνη κάρτα» (την οποία προβλέπει το Πρόγραμμα και θα καθιερωθεί πιλοτικά σε Σάμο και Λευκάδα) ο ασφαλισμένος ουσιαστικά θα αρρωσταίνει όσο του επιτρέπει το πιστωτικό όριο της κάρτας. Αποδεικνύεται έτσι ότι με κάθε τρόπο, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείπει τους εργαζόμενους και ανέργους στα νύχια των ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου.

«Μπαίνει πλαφόν στο όνομα του "να αντέξουν τα ταμεία", όταν την ίδια στιγμή αυξάνονται τα ελάχιστα ένσημα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές. Απ' τη μεριά του ο Γ. Μέργος απόρησε για το αν «είναι κακό πράγμα η στρατηγική της Λισαβόνας» (!) και δήλωσε ότι το ΙΚΑ πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους.

«Δε θα επιτρέψουμε να υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή άνεργος, Ελληνας ή Πακιστανός, παράνομος ή νόμιμος, ο οποίος να μην μπορεί να πάει σε νοσοκομείο, να μην έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες», επισήμαναν οι ταξικές δυνάμεις. Το ίδιο αποφασιστικό μήνυμα παραδόθηκε και στο ΔΣ του ΙΚΑ (απ' όπου οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων αποχώρησαν ακόμα μια φορά) όπου ξεκαθαρίστηκε: «Οπου κι αν πάτε να εφαρμόσετε την κάρτα, θα βρείτε μπροστά σας το ΠΑΜΕ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση».