Κοστίζει η επιβίωση των νεογνών...
Πέμπτη 22 Μάη 2008

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από μερικές μέρες, ένα ακόμα νεογνό πέθανε στην Κέρκυρα, καθώς δεν υπάρχει Νεογνολογική Μονάδα για έκτακτα περιστατικά. Ηταν ο τρίτος θάνατος νεογνού την τελευταία διετία. Αμεση ήταν η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων και σωματείων του νησιού που οργάνωσαν συγκέντρωση για το ζήτημα της Υγείας, με αιχμή το αίτημα για δημιουργία Νεογνολογικής Μονάδας στο νοσοκομείο. Αμεση ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ, καθώς ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους κατέθεσε για το θέμα Επίκαιρη Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό.

Το πιο προκλητικό στην όλη υπόθεση είναι οι ισχυρισμοί του υπουργείου και του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι, όπως σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, λένε πως «...για να υπάρξει μονάδα εντατικής νεογνών πρέπει αυτή να εξυπηρετεί τουλάχιστον 2.500.000 κατοίκους και άρα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν στην Κέρκυρα». Ακόμα και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ δηλώνουν συνεχώς ότι «είναι "αντιοικονομικό" το καινούριο νοσοκομείο της Κέρκυρας - αν ποτέ λειτουργήσει - να προσφέρει και τριτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας».

Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα εκείνων των παιδιών που μόλις έχουν ανοίξει τα μάτια τους στον κόσμο. Καμιά έκπληξη, ωστόσο, δεν προκαλούν οι ισχυρισμοί των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Στον καπιταλισμό, η Υγεία και η Πρόνοια αντιμετωπίζονται σαν κόστος. Και σαν τέτοια εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται, αφήνοντας εκτεθειμένους σε πρόσθετους και μεγάλους κινδύνους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να ανατρέψουν την κατάσταση προς το δικό τους όφελος. Εντείνοντας το διεκδικητικό τους αγώνα, με καθαρό το μέτωπο στην «ανθυγιεινή» πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.