ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Στο «φουλ» για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Η κλαδική σύμβαση που θα υπογράψει το υπουργείο Υγείας με την ΟΕΝΓΕ γίνεται σε «εκπλήρωση των προβλεπόμενων από την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών

Παρασκευή 23 Μάη 2008

Η θέση για 6ωρο -5ήμερο - 30ωρο με μια εφημερία τη βδομάδα, όπως προτείνει το ΠΑΜΕ, είναι η μόνη που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών στα νοσοκομεία
Με δέλεαρ την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης στη βάση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, υπέρ της οποίας τάχτηκαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξειδίκευσαν τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά την κοινή σύσκεψη των υπουργών (19.5.2008) «σχετικά με την προσαρμογή στην Κοινοτική Οδηγία του νέου ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών», όπως αναφέρεται σε χτεσινή κοινή ανακοίνωση των παραπάνω υπουργείων. «Σύμφωνα με την Οδηγία, το ωράριο πρέπει στην παρούσα φάση να διαμορφωθεί σε 56 ώρες για τους ειδικευόμενους και σε 48 ώρες για τους ειδικευμένους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών από τις εφημερίες», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση. Η παραπάνω απόφαση θα εφαρμοστεί μετά την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης.

Τα υπουργεία σκόπιμα παραλείπουν ότι - με βάση τις κοινοτικές οδηγίες - οι 56 ώρες εβδομαδιαίως υπολογίζονται σε τετράμηνη βάση και οι 48 ώρες στη διάρκεια 12 μηνών. Και το κάνουν αυτό ακριβώς, για να συγκαλύψουν το γεγονός της διευθέτησης, εναντίον της οποίας -παρά τον υπονομευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών - τάσσεται η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών.

Μάλιστα, αυτόν τον υπονομευτικό ρόλο εκείνων που συντάχτηκαν με τη συνομολόγηση της σύμβασης τον αποκαλύπτει και η χτεσινή ανακοίνωση που αναφέρει: «Οι αποφάσεις αφορούν τη σύναψη Ειδικής Κλαδικής Συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών που εκπροσωπούνται από την ΟΕΝΓΕ, σε εκπλήρωση των προβλεπομένων από την Κοινοτική Οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Οι ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στην Ειδική Κλαδική Συμφωνία θα κυρωθούν με νόμο από τη Βουλή».

Κατά τα άλλα, τα δύο υπουργεία επαναλαμβάνουν παλιότερες υποσχέσεις, όπως η πρόσληψη 4.500 γιατρών μέχρι το τέλος του 2009 «ώστε να είναι δυνατή η σταδιακή προσαρμογή του νέου ωραρίου». Δεν αναφέρουν όμως πουθενά το κονδύλι γι' αυτές, όταν η πρόσληψη 424 ειδικευομένων γιατρών στοιχίζει 15,5 εκ. ευρώ το χρόνο (βλέπε ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών της 13.5.2008) και όταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2008 έχουν εγγραφεί μόλις 10 εκ. ευρώ για όλες τις προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης, υπόσχονται τη μείωση κατά μια ώρα του τακτικού πρωινού ωραρίου και την παράλληλη δυνατότητα μιας μέρας ημερανάπαυσης μετά την 24ωρη εφημερία αργίας, το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, την επαναπροσαρμογή της φορολογία των εφημεριών, την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος και νέο μισθολόγιο.