ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Σύμμαχοι στο χτύπημα των Συμβάσεων

Κάλυψη στην «Εθνική» και συνολικά στο τραπεζικό κεφάλαιο έδωσε χτες η υφυπουργός Απασχόλησης, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Παρασκευή 23 Μάη 2008

Από τη χτεσινή εξόρμηση του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Η κυβέρνηση στηρίζει τους τραπεζίτες, που όχι μόνο νέμονται υπερκέρδη σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά αρνούνται να υπογράψουν και συλλογική σύμβαση στοχεύοντας στην κατάργησή της. Αυτό κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης του Κόμματος.

Απαντώντας, η υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, αρκέστηκε στο να αναφερθεί στην ισχύουσα νομοθεσία για τις Συμβάσεις, προσθέτοντας με νόημα ότι «στο χώρο των τραπεζών λειτουργούν για κάθε τράπεζα επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις με καθεστώς ευνοϊκότερο για τους εργαζόμενους από αυτό που προβλέπεται στην κλαδική σύμβαση εργασίας».

Ανταπαντώντας ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι είναι πάγιος στόχος των τραπεζιτών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. «Ο στόχος αυτός υπηρετείται με τη μη υπογραφή καθόλου συλλογικής σύμβασης ή με την υπογραφή εξευτελιστικών όρων σε συλλογικές συμβάσεις» είπε και συνέχισε εξηγώντας ότι οι τράπεζες και η κυβέρνηση δε θέλουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «γιατί δε θέλει (σ.σ. η τράπεζα) να συζητά με το συνδικάτο, γιατί δε θέλει να συζητά συλλογικά, αλλά θέλει να ακολουθεί την πολιτική τού διαίρει και βασίλευε, θέλει τον καθένα εργαζόμενο μοναχό του, προκειμένου να τον αντιμετωπίζει καλύτερα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες κερδίζουν ανά τραπεζοϋπάλληλο 56.000 ευρώ, την ίδια ώρα που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η φορολόγησή τους από 22% σε 16%. «Μιλάμε για τις τράπεζες που λεηλατούν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσα από τον υπερδανεισμό, μέσα από τη θηλιά που σφίγγουν κάθε μέρα γύρω από το λαό, τους φτωχούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους. Με ρυθμό ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυξάνεται ο λαϊκός δανεισμός», είπε ο Γ. Μαυρίκος.

Πλατιά εξόρμηση του ΠΑΜΕ

Την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων και συντονισμού της δράσης με άλλους κλάδους που διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ανέδειξαν χτες στελέχη του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κατά τη διάρκεια εξόρμησης στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας. Η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα ενάντια στην επίθεση των τραπεζιτών που επιδιώκουν την κατάργηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να διεκδικήσουν όχι μόνο για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και περιεχόμενο που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες.