ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Δημοψήφισμα για διπλό «όχι» σε Ευρωσυνθήκη και Ευρωπαϊκή Ενωση

Εκδήλωση - συζήτηση της «Κίνησης Πολιτών», για την Ευρωσυνθήκη, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 24 Μάη 2008

Motion Team

Η λεγόμενη «μεταρρυθμιστική συνθήκη», το νέο «ευρωσύνταγμα», γίνεται όλο και πιο αντιδραστική, όλο και πιο συγκεντρωτική. Η πάλη των λαών της Ευρώπης για την καταδίκη του, για ρήξη, αμφισβήτηση και απειθαρχία στην πολιτική της ΕΕ, απορρέει ως αναγκαιότητα από τα ίδια τα βιώματά του, από τις επιπτώσεις των ευρωενωσιακών πολιτικών. Οι λαοί καλούνται με το δημοψήφισμα να πουν ένα διπλό «όχι» και στην Ευρωσυνθήκη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το παραπάνω τόνισε στην τοποθέτησή της η Διαμάντω Μανωλάκου εκ μέρους του ΚΚΕ, στην εκδήλωση με θέμα το νέο «ευρωσύνταγμα», που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών» χτες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών» είναι ο Κώστας Δρούτσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, I. Παπαδόπουλος (επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή της ΝΔ Ν. Βακάλη), του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γ. Μαγκριώτης, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Χουντής και του ΛΑ.Ο.Σ. ο Θ. Ακριβόπουλος.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπερθεμάτισε για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη νέα Ευρωσυνθήκη, ισχυριζόμενος ότι με αυτήν η ΕΕ θα γίνει πιο δημοκρατική. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα (για έγκριση...,) ασκώντας κριτική στη ΝΔ για το χειρισμό του θέματος. Υποστήριξε απόλυτα την Ευρωπαϊκή Ενωση ως οργανισμό, ενώ δε δίστασε να δημαγωγήσει λέγοντας ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει στα κράτη - μέλη την ειρήνη... Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ επανέλαβε τη θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα και για «ενότητα» όλων των φορέων που είναι «κατά» του συγκεκριμένου «ευρωσυντάγματος». Ωστόσο, απέφυγε να πει ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια άλλη Ευρωσυνθήκη που θα προωθεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Πάντως, από την ομιλία του δεν έλειψαν οι περικοκλάδες για μία «άλλη» Ευρώπη, με «κοινωνικό» χαρακτήρα, μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων... Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. μίλησε για δημοψήφισμα προκειμένου, όπως είπε, να ακούσουν οι αρχηγοί τη θέληση του λαού και να τη λάβουν υπόψη τους!

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως με τη νέα Ευρωσυνθήκη κατοχυρώνεται και προωθείται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ ενώ υιοθετείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου, προωθούνται οι ανατροπές των κοινωνικών, εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα πλαίσια της ΕΕ και κατοχυρώνεται η επικυριαρχία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Υπενθυμίζοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης καταψήφισαν προηγούμενα εγχειρήματα, σημείωσε πως υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στη θέληση των λαών και στις ορέξεις του κεφαλαίου, γεγονός που τους τρομάζει. Η Δ. Μανωλάκου, τέλος, επισημαίνοντας τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, σημείωσε την υπερίσχυση του κοινοτικού έναντι των εθνικών δικαίων, τη μεγαλύτερη πολιτική ισχύ των δυνατών, οικονομικά, χωρών έναντι των λιγότερο ισχυρών κλπ.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του δικομματισμού αλλά και των συνοδοιπόρων τους δεν έμειναν στο απυρόβλητο από το ακροατήριο. Εγιναν αρκετές ερωτήσεις και τοποθετήσεις που αποκάλυπταν την κοινή επί της ουσίας πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και την ευρωλαγνία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΚΟθ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Οργάνωσης Κ. Αβραμόπουλο.