ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Αφιέρωμα στη Βενεζουέλα

9 ταινίες

Κυριακή 1 Ιούνη 2008

Από την ταινία «Revolution - απλά μαθήματα επαναστατικής πρακτικής»
Ενα άκρως πολιτικού, αλλά και καλλιτεχνικού, ενδιαφέροντος αφιέρωμα (ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και θα συνεχιστεί μέχρι την προσεχή Πέμπτη), στον κινηματογράφο Τριανόν. Πρόκειται για 9 ταινίες, ταινίες φιξιόν (επινοημένες) και ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) από τη Βενεζουέλα. Κύριο στοιχείο τους ο δεσμός της τέχνης με την πολιτική και την επανάσταση. Ολες οι ταινίες (προβάλλονται τρεις την ημέρα με ένα εισιτήριο), παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Ο Τσάβες, η Βενεζουέλα κι η Νέα Λατινική Αμερική», η κόρη του Τσε Γκεβάρα Αλέιδα, παιδίατρος στην Αβάνα, παίρνει συνέντευξη από τον Ούγο Τσάβες για τη Βενεζουέλα αμέσως μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα το 2002.

«Μπολιβάρ για Πάντα - Πολίτης της Ελευθερίας», ένα ντοκιμαντέρ πάνω σε μια τηλεοπτική σειρά για την μπολιβαριανή επανάσταση στη Λατινική Αμερική. Την ταινία συν-σκηνοθετεί η ομογενής από τη Βενεζουέλα, Ευτέρπη Χαραλαμπίδη.

«Ενα Σπίτι με Θέα στη Θάλασσα». Μια μητέρα πεθαίνει. Πατέρας και γιος προσπαθούν με μοιράσουν - και να μετριάσουν - τον πόνο. Μια τρυφερή, βαθιά ανθρώπινη ταινία. Η ταινία έχει κερδίσει συνολικά 12 βραβεία, ενώ από το 2001 έχει συμμετάσχει σε 57 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ!

«Μια Ζωή, Δυο Μονοπάτια». Ενας 50χρονος άντρας την ημέρα των γενεθλίων του επιστρέφει στον τόπο όπου μεγάλωσε (στις Ανδεις). Η επιστροφή του τον φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν του, χρόνια σκληρά και παράλληλα τρυφερά. Αντλώντας, λοιπόν, από το παρελθόν, προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανός και ακέραιος μέσα στις νέες συνθήκες.

«Η Επανάσταση δε θα Μεταδοθεί Τηλεοπτικά». Δύο κινηματογραφιστές βρέθηκαν στο γραφείο του Τσάβες στις 11 Απρίλη 2002, τη στιγμή που έγινε το πραξικόπημα και με τη βία απομακρύνθηκαν. Ηταν, επίσης, εκεί, 48 ώρες αργότερα, όταν ο Τσάβες επέστρεψε ξανά στην εξουσία εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων.

«Μπολιβαριανή Βενεζουέλα - Ο Λαός στον Αγώνα Ενάντια στον Τέταρτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Με τη μουσική, αλλά και την αισθητική των βίντεο-κλιπς, παρακολουθούμε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τους Τσαβίστας και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.

«Μουσική κι Επανάσταση». Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί - και παρουσιάζει - τη συναρπαστική ιστορία του Νεανικού Συστήματος Ορχηστρών (Youth Orchestra System) - ενός απίστευτου δικτύου εκατοντάδων ορχηστρών, που σχηματίστηκαν στις περισσότερες πόλεις και χωριά της Βενεζουέλας.

«Δε θα Επιστρέψουν! Η επανάσταση της Βενεζουέλας Σήμερα». Πίσω από τον Ούγο Τσάβες, υπάρχει ένα επαναστατικό κίνημα που λέει ΟΧΙ στον καπιταλισμό και είναι αποφασισμένο να αλλάξει τη ροή της λατινοαμερικάνικης ιστορίας. Το «Δε θα επιστρέψουν» είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της ίδιας της επανάστασης, στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας για την αλλαγή της κοινωνίας.

«Revolution: Απλά Μαθήματα Επαναστατικής Πρακτικής». Από το 1998 μια μικρή χώρα, η Βενεζουέλα, με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, αλλά φτωχό πληθυσμό, ακολούθησε το αποφασιστικό μονοπάτι της επανάστασης.


Ν. Α.