ΥΠΠΟ
Εγκώμιο στους «χορηγούς»
Τετάρτη 28 Μάη 2008

Eurokinissi

Από παντού, πια, προκύπτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει» στη λαϊκή συνείδηση τη διαδικασία πλήρους παράδοσης του πολιτισμού στις «ορέξεις» του κεφαλαίου. Τελευταίο παράδειγμα είναι τα προχτεσινά εγκαίνια της ανακαινισμένης βιβλιοθήκης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, ο οποίος, όχι μόνο δεν είχε την παραμικρή «συστολή» που το κράτος δε χρηματοδότησε τον εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας και, παγκοσμίως, σημαντικότερου στο είδος του, αλλά «έπλεξε» και το εγκώμιο στο ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» για την «αποκλειστική χορηγία» του.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι ανασκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε η βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν χορηγοί, ιδίως χορηγοί που στηρίζουν την προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», είπε ο Μ. Λιάπης, ο οποίος, μετά τις ευχαριστίες, πρόσθεσε: «Οι χορηγοί με τη συμβολή τους μας βοηθούν πάρα πολύ, διότι η πολιτεία δεν αρκεί για να στηρίξει τον πολιτισμό. Χρειαζόμαστε και τους ιδιωτικούς πόρους (...)»!

Ο υπουργός προσπάθησε να «πείσει» ότι το κράτος ...δεν είχε το «συγκλονιστικό» ποσό των 200.000 ευρώ για την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης, που αποτελεί σημαίνουσα «πηγή» της πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι «χρειάστηκε» τη «βοήθεια» του κεφαλαίου. «Βοήθεια», βέβαια, με το αζημίωτο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», ο πρόεδρος του ιδρύματος σημείωσε ότι η «ένθερμη» ανταπόκριση προέκυψε και λόγω της βοήθειας που παίρνει το ίδρυμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για μεγάλες εκθέσεις του. Για να «μην ξεχνιόμαστε»...

Η βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου διαθέτει 20.000 τόμους. Αρχισε να συγκροτείται από το 1894. Περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, μεταξύ των οποίων είναι και οι πρώτες δημοσιεύσεις των ανασκαφών του Σλίμαν στην Τροία, ενώ οι παλαιότερες εκδόσεις ανάγονται στον 17ο αιώνα.