Ζώνη αντίστασης και πολιτισμού
Τετάρτη 28 Μάη 2008

Από την περσινή έκθεση στη Ζώνη
Η προοδευτική τέχνη και ο μόχθος του εργάτη συναντώνται για τρίτη χρονιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Περισσότεροι από 115 καλλιτέχνες εκθέτουν (30/5 - 8/6) έργα τους εμπνευσμένα από τους σκληρούς ταξικούς αγώνες των εργατών της Ζώνης, από το χώρο της Ζώνης, χώρος - θυσιαστήριο του εφοπλιστικού, γενικά του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος της εργατιάς, που μετατρέπει τη λαμαρίνα σε βαπόρι, δείχνοντας ποιος έπρεπε να κατέχει τον πλούτο που παράγει.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης - Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Παν. Ενωση Αμμοβολιστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας - με την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και φορείς του Περάματος.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 30/5 (8.30μμ) και στις 10μμ θα δοθεί η παράσταση της χορευτικής ομάδας της ΚΝΕ, «Οι γειτονιές του κόσμου». Ακολουθούν οι εξής εκδηλώσεις: 31/5 (8.30μ.μ.) συζήτηση «Η νέα γυναίκα εργαζόμενη». Εισηγητές: Βούλα Λίτσιου, Γιώτα Κονταξιδάκη, Ιωάννα Γρηγοράκη. Ακολουθεί συναυλία. 1/6, παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Παπαοικονόμου «Ελεγείες και Μπαλάντες». Ομιλητές: Γιώργος Καμπύλης, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Ακολουθεί (10μ.μ.) συναυλιακό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη της Λαϊκής Ορχήστρας της ΚΝΕ. 6/6 (8.30μ.μ.) συζήτηση «Το παιδικό βιβλίο στη ζωή του παιδιού». Ομιλητές: Βάνα Τζιαντζή, Ερη Ρίτσου, Θανάσης Καραγιάννης. Στις 10μμ, προβολή της ταινίας «SICKO» του Μάικλ Μουρ. 7/6 (8.30μ.μ.): παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου: «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948, δύο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση». Ακολουθεί θεατρική παράσταση «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιαροσλάβ Χάσεκ από την ερασιτεχνική ομάδα Καματερού «Εκτός Σχεδίου». 8/6 (8.30 μ.μ.) συζήτηση για την «Επίδραση και το ρόλο της Τέχνης στη συνείδηση της εργατικής τάξης». Ομιλητές οι βουλευτές του ΚΚΕ: Κανέλλη Λιάνα, Καζάκος Κώστας. Ακολουθεί λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.