ΚΟΥΒΑ
Τα ψέματα δεν πιάνουν στον αγωνιστή λαό

Τα «επιχειρήματα» του «δημοκρατικού» Ομπάμα, καταρρίπτει με άρθρο του ο ηγέτης της Κούβας Φ. Κάστρο

Τετάρτη 28 Μάη 2008

Associated Press

Ο κουβανικός λαός αντιμετωπίζει ενωμένος τις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις
«Η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να μεταφραστεί ως φόρμουλα για την πείνα για τη χώρα μας» τόνισε με άρθρο του στην εφημερίδα «Γκράνμα» ο Φιντέλ Κάστρο, απαντώντας στην ομιλία του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, το περασμένο Σάββατο στο Μαϊάμι και στο Εθνικό Αμερικανοκουβανικό Ιδρυμα, τη σφηγκοφωλιά της «κουβανικής μαφίας». Ωστόσο, μια φράση συμπάθειας στον Ομπάμα και την οικογένειά του από τον Φ. Κάστρο έγινε το δήθεν «επιχείρημα» ότι «στηρίζει Ομπάμα».

Για τις προτάσεις του Ομπάμα, που υποσχέθηκε να «διατηρήσει το δολοφονικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, αλλά να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν για τους Κουβανούς οι οποίοι ζουν στις ΗΠΑ», ο Φιντέλ Κάστρο ήταν κατηγορηματικός, καθώς τόνισε ότι είναι προτάσεις που ισοδυναμούν με «προπαγάνδα υπέρ του καταναλωτισμού και ενός τρόπου ζωής που είναι ανυπόφορος». Τέλος, όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα για την Κούβα, «αντιδημοκρατικό καθεστώς» και περί «έλλειψης σεβασμού για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ο Φιντέλ Κάστρο σημείωσε ότι πρόκειται ακριβώς για τα «ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα εγκλήματά τους ενάντια στην πατρίδα μας».

Τέλος, ο Κουβανός ηγέτης επέκρινε δριμύτατα και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στην κουβανική κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα επιτρέπεται να στέλνουν κινητά τηλέφωνα στην Κούβα.

«Απεύθυναν ένα χείμαρρο από ψέματα για την Κούβα. Πόσο λίγο γνωρίζουν την Κούβα και το λαό της», σημειώνει ο Φιντέλ Κάστρο... «Δε μίλησαν για τον αποκλεισμό που κρατά εδώ και δεκαετίες», κατέληξε ο Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον Μακέιν και τον Μπους «χοντρούς ψεύτες».

Εκδήλωση αλληλεγγύης στις Βρυξέλλες

Η Ομάδα Φιλίας και Αλληλεγγύης με το λαό της Κούβας και το Grupo SUR, που αποτελεί ευρωπαϊκό δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας, πραγματοποίησε με επιτυχία τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες διάσκεψη με θέμα «Ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κούβα και οι αλλαγές στον τομέα της συνεργασίας». Την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκπροσώπησε η Δέσποινα Μάρκου και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας η Κατερίνα Γεράκη.