ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Συνεχίζονται στην Ισπανία φουντώνουν στη Γερμανία
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Πολύμορφες οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γερμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Εντυπωσιακή ήταν η οργάνωση και η συμμετοχή των Γερμανών οδηγών φορτηγών και ταξί, αλλά και των αγροτών, στη χθεσινή, εδώ και μέρες προαναγγελθείσα, πρώτη μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Για πολλοστή μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και στην Ισπανία, με τους αλιείς να έχουν αναλάβει, τα τελευταία 24ωρα, τα ηνία των αποκλεισμών. Υπό το βάρος των διαρκών κινητοποιήσεων που τρίζουν τα θεμέλια των ευρωπαϊκών χωρών από τις αρχές του μήνα, η γαλλική 6μηνη προεδρία της ΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να προτείνει στις χώρες - μέλη της Ενωσης, την απελευθέρωση ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, έτσι ώστε να μειωθεί η τιμή των καυσίμων.

Από την Κυριακή το βράδυ, είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στο Βερολίνο φορτηγά από όλα τα μέρη της Γερμανίας, προκειμένου να λάβουν μέρος στην πρώτη πανεθνική κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε χθες, με βασικό αίτημα τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Οι διαδηλωτές, οδηγοί και αγρότες, σχημάτισαν από τα ξημερώματα ουρές με τα οχήματά τους και απέκλεισαν όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες προς το Βερολίνο, αφήνοντας μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας ελεύθερη για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι ουρές των διαδηλωτών έφθασαν μέχρι την Πύλη του Βραδεμβούργου και στη συνέχεια πεζή πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Με βασικό σύνθημα «Καγκελάριε, δεν αντέχουμε άλλο» και «Εμείς είμαστε ο λαός», οι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποστείλουν αντιπροσωπεία τους εντός της γερμανικής Βουλής. Αυτή ήταν και η μοναδική στιγμή που δημιουργήθηκε, προς στιγμήν, ένταση και απειλήθηκαν επεισόδια. Η ένταση αποκλιμακώθηκε, καθώς η επιμονή των διαδηλωτών ανάγκασε την αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Ανκε Φουχς να εξέλθει του κτιρίου, να προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους συγκεντρωμένους ότι η κυβέρνηση «κατανοεί» τη δυσαρέσκειά τους και να συνοδεύσει μια επταμελή αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων για συνάντηση με το Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επέρριψε, για ακόμη μια φορά, τις ευθύνες στη στάση που κράτησε η γαλλική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι «η υποχώρησή της στα αιτήματα των διαδηλωτών ενέτεινε τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιριών και τορπίλισε την ευρωπαϊκή κοινή αγορά». Σε μια προσπάθεια, πάντως, να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών, ο Σρέντερ εξήρε την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει, μέχρι τώρα, αποφεύγοντας να αποκλείσουν διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων. Η απάντηση, πάντως, των οδηγών φορτηγών ήταν άμεση και σαφής: Το 81% των μεταφορών προϊόντων γίνεται οδικώς στη Γερμανία, γι' αυτό και δεν υπάρχει ανάγκη κανενός αποκλεισμού, τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους: «Αρκεί να αποφασίσουμε να μείνουμε σπίτια μας, για να παραλύσει όλη η χώρα»!

Στην πρώτη γραμμή των πολυήμερων κινητοποιήσεων που έχουν ακινητοποιήσει την Ισπανία βρέθηκαν, χθες, οι αλιείς. Προχώρησαν στο κλείσιμο της ψαραγοράς της Βαρκελώνης και της Βαλένθια, ενώ η τοπική αγορά της Μουρθία αποφάσισε να συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις, σταματώντας την τροφοδοσία της περιοχής. Οι αλιείς έχουν ακινητοποιήσει τα ψαράδικά τους εδώ και μια βδομάδα και οι ελάχιστοι που συνεχίζουν να αλιεύουν στον Ατλαντικό δεν έχουν τρόπο να προωθήσουν τα ψάρια τους στην αγορά. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες στη Σεβίλλη απέκλειαν τις τοπικές αποθήκες καυσίμων, ενώ η Ενωση Πρατηρίων της Μαγιόρκα ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα των πρατηρίων στη Μαγιόρκα και στις Βαλεαρίδες νήσους αρκούν μόνο μέχρι την Παρασκευή.

Εντείνεται η φημολογία περί χρήσης των στρατηγικών αποθεμάτων της ΕΕ

Την ώρα που η Ισπανία ζούσε την πολλοστή μέρα κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ συναντιόταν με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Οπως δήλωσαν και οι δύο άνδρες μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο Ζακ Σιράκ αποδέχτηκε την πρόταση του Αθνάρ να καταθέσει πρόταση, ως προεδρεύων της ΕΕ, για αποδέσμευση προς την αγορά μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων των χωρών - μελών της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή τιμή τους και να κατευναστούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρόταση αυτή να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο επίτροπος Ενεργείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζιλ Γκαντελέ, τόνιζε ότι δεν έχει ακόμη «παραστεί ανάγκη αποδέσμευσης των στρατηγικών αποθεμάτων», ενώ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται, ήδη, πακέτο προτάσεων για κατάρτιση κοινής ενεργειακής πολιτικής, που θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των χωρών - μελών κατά τη Σύνοδο της ΕΕ, στο Μπιαρίτζ, στις 13 - 14 Οκτωβρίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΕ, η φημολογία περί αποδέσμευσης μέρους και των ευρωπαϊκών στρατηγικών αποθεμάτων, μετά την ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ, ενισχύθηκε και από τη φαινομενικά ουδέτερη ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία «τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, καταμετριούνταν στα 1.069 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, καθώς, έτσι κι αλλιώς, όρος συμμετοχής στην ΕΕ είναι η ύπαρξη αποθεμάτων τέτοιων που αρκούν για την κάλυψη, τουλάχιστον, των 90ήμερων αναγκών κάθε χώρας - μέλους».