60 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ» ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΟΗΕ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ σε ρόλο «εξωραϊστή» των κυανόκρανων...
Πέμπτη 29 Μάη 2008

Associated Press

Κυανόκρανοι επί το «ειρηνευτικό έργο» τους στην Αϊτή
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Προσπάθεια εξωραϊσμού των «καλών υπηρεσιών» που προσφέρουν οι πλέον «επαγγελματίες» κυανόκρανοι σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες και εμπόλεμες ζώνες κατέβαλε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, αναφερόμενος στη σημερινή 60ή επέτειο από την έναρξη των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ και το γιορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας Ειρηνευτών του ΟΗΕ». Σαν να μην είχε περάσει ένα 48ωρο απ' τις καταγγελίες της βρετανικής οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά», αναφορικά με κρούσματα παιδεραστίας, βιασμών, εκπόρνευσης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έως και έξι ετών σε Καραϊβική και Δυτική Αφρική από κυανόκρανους, που υποτίθεται πως μετέβησαν σε εμπόλεμες ζώνες για να προσφέρουν «ειρήνη και ασφάλεια»...

«Πριν από εξήντα χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας ίδρυσε την πρώτη ειρηνευτική αποστολή. Οι περισσότεροι ειρηνευτές προέρχονταν από ένα μικρό αριθμό χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής και ήταν κατά κύριο λόγο άοπλοι στρατιώτες που επιτηρούσαν τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει στην επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, για να προσθέσει αργότερα πως σήμερα οι κυανόκρανοι έχουν πολλαπλούς ρόλους όπως «να εκπαιδεύουν την αστυνομία, να αφοπλίζουν πρώην μαχητές, να υποστηρίζουν τη διεξαγωγή εκλογών και ...να βοηθούν στην οικοδόμηση κρατικών θεσμών».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απέκρυψε βεβαίως τις σχετικά πρόσφατες σφαγές Αϊτινών πολιτών απ' τα πυρά κυανόκρανων ή τα κρούσματα κακοποίησης παιδιών και γυναικών σε περιοχές της Ακτής Ελεφαντοστού, του Νοτίου Σουδάν.... Απέκρυψε τη διαφθορά και τις δοσοληψίες των κυανόκρανων «επαγγελματιών» της δήθεν ειρήνης με ντόπιους πολέμαρχους στη ΛΔ Κονγκό. ΄Η τις ιμπεριαλιστικές υπηρεσίες διάφορων καλοθελητών - επικεφαλής των «ειρηνευτικών αποστολών» στα Βαλκάνια και όπου αλλού... Για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα αυτών των «αποστολών» - επεμβάσεων, κάνει πως δεν ξέρει τίποτε.