ΧΙΛΗ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Με βία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους φοιτητές - μαθητές

Παρασκευή 30 Μάη 2008

Associated Press

Εποχές Πινοτσέτ θυμίζει η καταστολή των κινητοποιήσεων των φοιτητών
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με βία και συλλήψεις αντιμετωπίζονται για άλλη μία φορά οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των μαθητών, καθώς μόνο χτες περισσότεροι από 500 φοιτητές και μαθητές, καθώς και ένας δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Κανέλο» συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν σε όλη τη χώρα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ και εξετάζεται τις ημέρες αυτές από το Κογκρέσο.

Με επεισόδια σημαδεύτηκαν οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, όπου και η συντριπτική πλειονότητα των συλλήψεων, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πορευτούν προς το κυβερνητικό μέγαρο Λα Μονέδα, στο κέντρο του Σαντιάγο και το υπουργείο Παιδείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους φοιτητές με δακρυγόνα και ξύλο και φυσικά συλλήψεις, ενώ άλλοι 227 μαθητές συνελήφθησαν στην πόλη Αντοφαγάστα.

Οι φοιτητές και οι μαθητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, που επιχειρεί να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που κρατά από την εποχή του δικτάτορα Πινοτσέτ, καθώς θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί δεν ικανοποιούν το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, ενώ ζητούν και μεγαλύτερη εκπροσώπηση και συμμετοχή στο σχέδιο μεταρρύθμισης που εξετάζεται.

Οι διαδηλώσεις των φοιτητών και των μαθητών έχουν ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κογκρέσο και απέρριψαν την έκκληση της νέας υπουργού Παιδείας, Μόνικα Χιμένες, που τους κάλεσε να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, τονίζοντας ότι η προταθείσα μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Βουλή. Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση της προέδρου Μπατσελέτ υποστηρίζει ότι η πρόταση δεν επιδέχεται τροποποιήσεων, καθώς αποτελεί προϊόν συμβιβασμού με την αντιπολίτευση.