ΟΟΣΑ: Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι η λύση!
Κυριακή 1 Ιούνη 2008

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφού κατάφερε με την πολιτική του να ρίξει δισεκατομμύρια ανθρώπους σ' ολόκληρο τον κόσμο στην πείνα και τη φτώχεια, έρχεται τώρα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να προτείνει και τη «λύση»: Περισσότερα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και πλήρη απελευθέρωση των αγορών αγροτικών προϊόντων!

Στην έκθεση «Agricultural Outlook 2008-2017», που συνυπογράφουν ο ΟΟΣΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO), περιγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και διατυπώνονται εκτιμήσεις για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην έκθεση είναι το τελευταίο κεφάλαιο όπου στο «διά ταύτα» οι δύο οργανισμοί, κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για τη σημερινή δραματική κατάσταση, αποκαλύπτονται όσον αφορά τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τον Επισιτισμό στις αρχές Ιουνίου, εκτιμάται ότι οι χονδρικές τιμές τροφίμων θα υποχωρήσουν πιθανά από τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ, αλλά θα παραμείνουν, την επόμενη δεκαετία, σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα που γνωρίσαμε την προηγούμενη δεκαετία.

Συγκεκριμένα, γίνονται οι παρακάτω εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών (μέσες ονομαστικές τιμές εμπορευμάτων το διάστημα 2008-2017 σε σχέση με το διάστημα 1998-2007) σε σειρά προϊόντων, όπως: Αύξηση 20% για το βοδινό και χοιρινό κρέας, αύξηση 30% για τη ζάχαρη, αύξηση 30% για το ρύζι, αύξηση 40% με 50% για το σιτάρι, το καλαμπόκι και το γάλα σε σκόνη, αύξηση 60% για το βούτυρο και τους σπόρους για παραγωγή ελαίου, αύξηση 80% ή μεγαλύτερη για τα φυτικά έλαια.

Η αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη θα πληγεί, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης. Το κόστος πολλών τροφίμων έχει διπλασιαστεί την τελευταία διετία, πυροδοτώντας ευρύτατες διαμαρτυρίες ακόμη και εξεγέρσεις σε πολλά σημεία του πλανήτη που δέχτηκαν τα ισχυρότατα πλήγματα, όπως στην Αϊτή.

Για τα αίτια, η έκθεση του ΟΟΣΑ και του FAO σημειώνει ότι μεταξύ αυτών είναι η φτωχή συγκομιδή, κυρίως σε χώρες όπως η Αυστραλία, και η παραγωγή βιοκαυσίμων, η μεγαλύτερη πηγή της νέας ζήτησης για σπόρους, που σε αντίθετη περίπτωση θα πήγαιναν σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Στα βασικά αίτια συγκαταλέγονται η δράση των «κερδοσκοπικών» κεφαλαίων στην αγορά τροφίμων και οι υψηλές τιμές πετρελαίου, που αυξάνουν το κόστος της παραγωγής και τους ναύλους.

Ως προς τις συνέπειες αυτής της κατάστασης η έκθεση αναφέρει ότι «εκατομμύρια περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν πείνα ή υποσιτισμό στις φτωχές χώρες», ενώ σημειώνει την άνοδο του πληθωρισμού με ταχύτερους ρυθμούς, αναλογικά, στις φτωχές χώρες. Παραδείγματος χάριν, στο Μπαγκλαντές, το 65% των εισοδημάτων των νοικοκυριών πηγαίνει σε είδη διατροφής, στην Αϊτή και την Κένυα το 50%, στη Σενεγάλη το 40% και στην Κίνα το 27%. Στις πλούσιες χώρες, στην Ιαπωνία πηγαίνει το 19%, στην Ισπανία το 22%, στη Γαλλία το 16%, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ το 10% και στη Βρετανία το 12%.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ προτείνει ως λύση για το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα την καλλιέργεια και κατανάλωση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και την απελευθέρωση των παγκόσμιων εισαγωγών και εξαγωγών τροφίμων, ενώ συνιστά και αυτοσυγκράτηση στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Με δύο λόγια, νέο πεδίο κερδοφορίας για τις πολυεθνικές που αφού προκάλεσαν την κρίση θα εμφανιστούν και ως σωτήρες....


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ