ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ «WACHONIA BANK NA» - «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Παραίνεση για συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ΗΠΑ

«Ο "Ευαγγελισμός" θα κάνει εκείνα που πρέπει» ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας, όταν τέθηκε το θέμα χτες από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Τετάρτη 4 Ιούνη 2008

Τα αποκλειστικά πρωτοσέλιδα του «Ρ» (27/7/2004 και 3/6/2008) αποκαλύπτουν τη διαχρονική καταπάτηση των δικαιωμάτων στο όνομα της «τρομο-υστερίας»
Με μετάθεση της ευθύνης στον «Ευαγγελισμό» επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να συγκαλύψει την απόλυτη ευθυγράμμισή της με την πολιτική της τρομο-υστερίας των ΗΠΑ, οι οποίες επιχειρούν, με ενδιάμεσο και τις τράπεζες, να στρατεύσουν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όπως, βέβαια, τον ορίζουν οι ΗΠΑ. Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» η αμερικανική τράπεζα WACHONIA BANK NA, ζητά από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» «δήλωση» κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να του καταβάλει καταπίστευμα από δωρεά Ελληνα που πέθανε στην Αμερική.

Το θέμα τέθηκε χτες από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Εγώ δεν ξέρω τι έχει συμβεί». Ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αριστείδης Καλογερόπουλος πρόσθεσε: «Πέρυσι δεν ίσχυε ο νόμος. Τώρα ισχύει. Εμείς τι να κάνουμε; Ο "Ευαγγελισμός" θα κάνει εκείνα που πρέπει να κάνει».

Η ιστορία ξεκίνησε από ένα μετανάστη της Λακωνίας στις ΗΠΑ. Οταν πέθανε, με διαθήκη του άφησε το κληροδότημα «Γεώργιος Κωστάκης» και εμπιστεύτηκε το καταπίστευμά του στη WACHONIA BANK NA με την εντολή να αποδίδει το 25% του εισοδήματος στον «Ευαγγελισμό» «μέσω επιταγής» για τη νοσηλεία απόρων ασθενών - με προτίμηση από περιοχές της Λακωνίας.

Μέχρι τώρα δεν είχαν τεθεί όροι και προϋποθέσεις για την καταβολή των χρηματικών ποσών. Ομως στις 21/3/2008 η WACHONIA BANK NA έστειλε στον «Ευαγγελισμό» επιστολή, στην οποία ανέφερε ότι δεν αποδίδει το μέρισμα για το 2008 (5.180,25 δολάρια ΗΠΑ), γιατί έλειπαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά... Και εξηγώντας ποια δικαιολογητικά λείπουν, κάνει μνεία του νόμου για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (PATRIOT ACT), σύμφωνα με τον οποίο κάθε συναλλασσόμενος υποχρεούται να δώσει πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα για τη διάθεση των πόρων!

Επανάληψη της τρομο-υστερίας


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο χώρος της Υγείας χρησιμοποιείται από την «αντιτρομοκρατική υστερία» για την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων. Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» στις 27 Ιούλη 2004, η Διεύθυνση Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής Αστυνομίας έκρινε ανεπιθύμητους για εργασία εντός των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων 17 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ γιατί ήταν «καταχωρημένοι» στο Σύστημα της Συμφωνίας Σέγκεν (κυρώθηκε με το νόμο 2910/2001».

Επιπλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε και το νόμο 3103/2003, που προέβλεπε (άρθρο 16 παρ. 5) τη «ρύθμιση θεμάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων», βάσει της οποίας εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, αλλά έγινε - ακόμα - και η εξαίρεση από τη διαπίστευση σε χώρους τέλεσης των αγώνων και εργαζομένων στην - τότε - Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων! Κάποιοι από τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που έκαναν προσφυγές ή ζήτησαν διευκρινίσεις δεν πήραν ποτέ απαντήσεις...