ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αύξηση κερδών 278%!!!

Οι σαρωτικές ανατιμήσεις στα είδη τροφίμων είχαν σαν αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αύξηση κερδών μέχρι και 3.417%!

Σάββατο 7 Ιούνη 2008

Με αστρονομικά ποσοστά αύξησης των επιχειρηματικών κερδών συνοδεύτηκε το κύμα ανατιμήσεων που εντάθηκε μέσα στη χρονιά, δείχνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι πηγή της ακρίβειας που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Λόγος γίνεται για αυξήσεις κερδών - φτάνουν μέχρι και 3.417% (!) - που κατέγραψαν το α΄ τρίμηνο του 2008 οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων. Είναι ολοφάνερο ότι η εξέλιξη συνδέεται με τις αλυσιδωτές και ταυτόχρονα σαρωτικές ανατιμήσεις, με τις οποίες έχουν φορτώσει τα τρόφιμα, ξεζουμίζοντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μισθούς και συντάξεις.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι διαπιστώσεις του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος το οποίο, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη που μας πέρασε, σημείωνε ότι η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια «είναι αποτέλεσμα σειράς αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, που συνειδητά, μεθοδευμένα και με συνέχεια προώθησαν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, την αφαίμαξη των μικρομεσαίων στρωμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, απόλυτα εχθρική και απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα είναι η επίσημη θέση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) - θέση που ασπάστηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ - για «μη ανάμειξή τους» στο επίπεδο της διαμόρφωσης των τιμών. Η εφαρμοζόμενη πολιτική από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του «ευρωμονόδρομου» αποτελεί μια ακόμη χειροπιαστή απόδειξη για τις στρατηγικές επιλογές τους σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Προκλητικά ωφελημένοι από τις αυξήσεις στα τρόφιμα είναι οι ισχυρές επιχειρήσεις του κλάδου παραγωγής και εμπορίας, που βλέπουν τα κέρδη τους να απογειώνονται σε νέα επίπεδα - ρεκόρ.

Η κατάσταση απεικονίζεται ανάγλυφα στους ισολογισμούς τους για το α΄ τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα συνολικά κέρδη για 12 εταιρείες του κλάδου παραγωγής τροφίμων εκτινάχτηκαν σε 7,61 εκατ. ευρώ (από 2,01 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2007) παίρνοντας αύξηση 278,3% (!). Και ασφαλώς η εκτίναξη της κερδοφορίας τους δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αύξηση της λαϊκής κατανάλωσης, η οποία αντίθετα, εξαιτίας της ακρίβειας και της καθήλωσης των εισοδημάτων, ολοένα και περιορίζεται. Το γεγονός αυτό καταμαρτυράται και στους ισολογισμούς των συγκεκριμένων επιχειρήσεων: Σε κραυγαλέα αντίθεση με την αύξηση (278,3%) των καθαρών κερδών τους, ο τζίρος των ίδιων επιχειρήσεων εμφανίζει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μείωση (παρά τις απανωτές ανατιμήσεις των εμπορευμάτων). Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του τζίρου τους (κύκλος εργασιών) υπολείπεται κατά πολύ από την αύξηση των κερδών τους.

Η διαμόρφωση των καθαρών κερδών (μετά από φόρους) στον κλάδο παραγωγής τροφίμων (επεξεργασία στοιχείων: Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) για το α΄ τρίμηνο του 2008 εμφανίζεται ως εξής:

Η εικόνα συμπληρώνεται από την κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων του κλάδου λιανεμπορίου, οι οποίες σε μέσα επίπεδα εμφανίζουν αύξηση κερδών σε ποσοστό 20,4%. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της «Βασιλόπουλος» που κατέγραψε αύξηση 60,3% στα 7,6 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από το ρυθμό αύξησης 15,1% που εμφανίζει ο τζίρος της επιχείρησης...