Κάτω τα χέρια από την Κούβα

Οργή και αγανάκτηση για τη δικαστική απόφαση κατά των πέντε Κουβανών εξέφρασε πλήθος εργαζομένων και νεολαίων που συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα των κομμουνιστών της Αθήνας

Τετάρτη 11 Ιούνη 2008

Αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη στο λαό της Κούβας και απαίτηση να ελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές εκφράστηκε χτες το απόγευμα από πλήθος εργαζομένων και νεολαίων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Αθήνας της ΚΝΕ.

Παίρνοντας την αγωνιστική σκυτάλη από το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς που έχει αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η χτεσινή συγκέντρωση έστειλε το δικό της μήνυμα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Κάτω τα χέρια από την Κούβα» και «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Η χτεσινή συγκέντρωση εξέφρασε την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων αγωνιστών και προοδευτικών ανθρώπων απέναντι στην πρόσφατη απόφαση των δικαστηρίων των ΗΠΑ να επικυρώσουν τις βαριές ποινές που έχουν επιβληθεί στους πέντε Κουβανούς, που εδώ και δέκα χρόνια βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή υπερασπίστηκαν τη σοσιαλιστική Κούβα, ξεσκεπάζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον της.

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια δε θα περάσουν

«Πρόκειται για μια προκλητικά απαράδεκτη απόφαση που αντανακλά τις πολιτικές επιλογές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού», τόνισε ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ανοίγοντας τη συγκέντρωση. «Αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης των πιέσεων σε βάρος της σοσιαλιστικής Κούβας», συνέχισε. Σημείωσε ότι «η Κούβα κατόρθωσε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να αντέξει και οικοδομεί το σοσιαλισμό με ζηλευτούς δείκτες κοινωνικής ανάπτυξης, με επιτυχίες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας». Συνεχίζοντας ο Β. Δημόπουλος επισήμανε ότι οι δόλιες και βρώμικες επιθέσεις των ιμπεριαλιστών σε βάρος της Κούβας για δήθεν παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχουν απορριφθεί από τον ΟΗΕ. Παρ' όλα αυτά, χωρίς ντροπή εξακολουθούν να θέτουν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Αναφέρθηκε, επίσης, στη στάση της ΕΕ, η οποία «καθορίζεται κάθε φορά από την "κοινή θέση" της που αποτελεί αντιγραφή νόμου που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ (1996)». «Η "κοινή θέση" της ΕΕ πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει για την Κούβα αποτέλεσε και αποτελεί και το πολιτικό σκεπτικό για τις καταδικαστικές ψήφους ενάντια στην Κούβα στις Συνόδους της Επιτροπής και του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη», σημείωσε. Ο Β. Δημόπουλος υπογράμμισε την ξεκάθαρη πρόθεση των Ελλήνων εργαζομένων ότι τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν και κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την «κοινή θέση» της ΕΕ.

«Να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας»

Ο Κώστας Τουμασάτος, αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, διάβασε ψήφισμα του Συνδέσμου που καταδικάζει την απόφαση του Εφετείου της πολιτείας της Ατλάντα των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ είναι ένοχες για το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του κουβανικού λαού. Κατέληξε πως «επιβάλλεται να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για να σπάσει το φράγμα της σιωπής των αστικών ΜΜΕ και του Τύπου που επί δέκα χρόνια σιωπούν γύρω από την υπόθεση των "πέντε". Να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο και μέσο».


Για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών τραγούδησαν στη συγκέντρωση ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της ΟΓΕ και της αθλητικής, πολιτικής, οικολογικής κίνησης «Hasta La Victoria siempre».

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τα γραφεία της ΕΕ, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην ατζέντα της οποίας θα είναι και η εξέταση και διαμόρφωση της «κοινής θέσης» της ΕΕ απέναντι στην Κούβα. Με το πανό στα χρώματα της κουβανικής σημαίας να προπορεύεται, κρατώντας πικέτες και κόκκινες σημαίες πραγματοποίησαν πορεία εκφράζοντας την ανυπακοή τους στον ιμπεριαλισμό. Φτάνοντας στα γραφεία της ΕΕ, οι φωνές και τα συνθήματα εντάθηκαν με κυρίαρχο το «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο» και το «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».