ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ
Οι εργάτες θεμελίωσαν το δικό τους «σπίτι»
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008

Με μια μαζική διαδήλωση, οι εργάτες τοποθέτησαν τα γραφεία των συνδικάτων τους στο Σχιστό
Με μία αιφνιδιαστική και καλά οργανωμένη κίνηση οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, κατάφεραν χτες το μεσημέρι να τοποθετήσουν στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) το δικό τους «σπίτι». Το παράρτημα που θα στεγάσει τα συνδικάτα τους μέσα στο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου, τσακίζοντας έτσι όλες τις προσπάθειες της εργοδοσίας να μετατρέψει το ΒΙΠΑΣ σε εργασιακό γκέτο. Ταυτόχρονα, εκεί θα λειτουργούν παραρτήματα των Σωματείων Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα γραφεία των επιχειρήσεων του Πάρκου.

Το παράρτημα είναι ένα κατάλληλα διαμορφωμένο κοντέινερ, το οποίο παρέλαβε χτες το μεσημέρι νταλίκα από τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση του μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Για τη μεταφορά του κοντέινερ οργανώθηκε μια δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση. Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα είχαν παραταχθεί μπροστά και πίσω από την νταλίκα, σχηματίζοντας ένα μεγάλο κομβόι, που με τα ασταμάτητα σφυρίγματα ξεσήκωσε ολόκληρη την περιοχή στο πόδι.

Στην πύλη του ΒΙΠΑΣ οι ήδη εκεί συγκεντρωμένοι εργατοτεχνίτες υποδέχτηκαν το κομβόι με χειροκροτήματα και απανωτά συνθήματα. Οι εργατοτεχνίτες άνοιξαν την πύλη, απέκρουσαν αποφασιστικά την προσπάθεια σεκιουριτάδων και άλλων «ανθρώπων» της εργοδοσίας να τους φράξουν το δρόμο και στις 12.45 τοποθέτησαν το κοντέινερ στην «καρδιά» του ΒΙΠΑΣ.

Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκαν στελέχη άλλων ταξικών συνδικάτων, η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του Κόμματος και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά Κώστας Τζατζάνης. Ενώ από τους εργαζόμενους επισημάνθηκε η απουσία του δημάρχου Περάματος Γιάννη Γλύκα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος δήλωνε υποστηριχτής τους.