«33 τραγούδια εικονογραφημένα»
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000

Ενα από τα παρουσιαζόμενα έργα του Στάθη
Σχέδια - κολάζ του Στάθη (Σταυρόπουλου), με τίτλο «33 τραγούδια εικονογραφημένα», παρουσιάζονται από την Τρίτη (3/10, 9μμ), στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής» (Π. Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη). Λίγο νωρίτερα (8μμ) στον ίδιο χώρο, οι: Πέτρος Μαρτινίδης (επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ), Θάνος Μικρούτσικος (συνθέτης) και ο Στάθης θα παρουσιάσουν το λεύκωμα «33 τραγούδια εικονογραφημένα» (εκδόσεις Κέδρος).

Ο Στάθης, με το γνωστό διεισδυτικό, καυστικό και κριτικό του πνεύμα, γράφει, μεταξύ άλλων, ως «απολογία» για το πόνημά του «Από "παιδάκι" - που έλεγα πριν - έχω φθάσει τώρα πλέον στα μισά και κάτι του δρόμου, ποιος ξέρει ποιου, και τούτο αντιστοιχεί και σ' αυτά τα 33 τραγούδια. Ανάμεσά τους είναι τραγούδια που επέδειξαν την αντοχή τους στο χρόνο, τραγούδια κλασικά, και, τραγούδια που είναι ακόμα μόνον ωραίες στιγμές - και, ίσως σβήσουν. Επίσης, υπάρχουν μερικά που δεν κυκλοφόρησαν στους μεγάλους δρόμους, αλλά απλώς φυλάξανε τα δικά τους περάσματα, γνωστά και ως Θερμοπύλες».

«Διάλεξα τη γλώσσα του κόμικ ως μορφή αφήγησης γιατί μ' αρέσει ο χάρτινος κινηματογράφος! Σε αντίθεση με την τρέχουσα εικόνα, την ηλεκτρονική, κι ακόμα περισσότερο τα ταχύτατα βιντεοκλίπ, η χάρτινη εικόνα μένει ανακλήσιμη στα χέρια σου κι όσο την κοιτάς ιστορεί. Ενίοτε μάλιστα ιστορεί κι άλλα περισσότερα απ' όσα περιέχει, ή πάλι, λιγότερα, κρύβοντας μυστικά, χάριν της οικονομίας, του μέτρου και του λόγου ως Λόγου. Κάτι σαν επιστροφή στον προφορικό λόγο μέσα απ' το γραπτό. Ενας ραψωδός, ου μην και παραμυθάς, ένα ανοιχτό σε εκδοχές ιδεόγραμμα! Φιλόδοξα πράγματα, δεν ξέρω τι κατάφερα...». Η ατομική έκθεση του Στάθη στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 13 του Οκτώβρη. Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα ο Στάθης έχει εκδώσει 17 συλλογές με σκίτσα και γελοιογραφίες και έχει πάρει ένα βραβείο.