ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ COLUMBIA
Να δημιουργηθεί Μουσείο Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008

Τα ιστορικά κτίρια της COLUMBIA κατεδαφισμένα
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Πολιτισμού, με θέμα τη δημιουργία Δημόσιου Μουσείου Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας στο χώρο του εργοστασίου της Columbia, στο πάρκο Προμπονά, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές, σημειώνουν:

«Ο χώρος του πρώην εργοστασίου της COLUMBIA, χώρος μέσα στον οποίο γράφτηκε η ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού, έχει ήδη στο μεγαλύτερο μέρος του κατεδαφιστεί (τα 6 από τα 7 κτίρια) μετά την κήρυξη του ενός μόνον από τα επτά κτίρια ως διατηρητέου από το υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει μπάζα σημαντικά στοιχεία που αποτελούν μέρος της ιστορικής μνήμης του λαού και που θα έπρεπε με σεβασμό να διασωθούν και να αναδειχτούν... Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δε διέθεσαν γι' αυτήν την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομάς και της ιστορικής μνήμης, τα απαραίτητα κονδύλια για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Με την απόφασή του 3611/07 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕ ΣΑΚ/26809/9908/21-3-06 απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (η κατεδάφιση όμως είχε προηγηθεί). Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Πολιτισμού υποχρεούται να επαναφέρει το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προς επανεξέταση.

Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού (7-2-2008) απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση (554/4-2-2008) δήλωσε ότι θα επαναφέρει το θέμα στο ΚΑΣ.

Παρ' όλα αυτά, το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο ΚΑΣ και ο υπ. Πολιτισμού δεν έχει δεχτεί τους κατοίκους της γύρω περιοχής και την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» που του ζήτησαν να του εκθέσουν τις απόψεις τους, αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ.

Εκκρεμεί μάλιστα «αίτηση ακύρωσης», που έχουν υποβάλει δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων και κάτοικοι της περιοχής, σχετικής απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία απόφαση, ο χώρος μέσα στον οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο της Columbia - μετά από παρέμβαση των ιδιοκτητριών Εταιρειών - έχει χαρακτηριστεί (25/7/2005) «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση». «Εξυγίανση» που έρχεται σε αντίθεση με τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και την ανάγκη να χαρακτηριστεί ο χώρος ως «υψηλού πρασίνου», να γίνει ελεύθερο πάρκο και μέσα σε αυτό να δημιουργηθεί Δημόσιο Μουσείο Ελληνικής Μουσικής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός: