ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνας για σωστή διαχείριση απορριμμάτων
Σάββατο 14 Ιούνη 2008

Οι κάτοικοι απαιτούν να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης (φωτ.) με όλες τις προδιαγραφές που προστατεύουν τη δημόσια υγεία.
Στο μπλόκο τους, στο δρόμο για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης παρέμεναν μέχρι χτες οι κάτοικοι της επαρχίας Λαγκαδά, με απόφαση της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Διαμαρτύρονται γιατί δεν τους έχουν δοθεί γραπτές εγγυήσεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση, τα χρονοδιαγράμματα, τους σταθμούς μεταφόρτωσης, διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων, προκειμένου να λειτουργήσει ολοκληρωμένα η διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι παρέμεναν και χτες συγκεντρωμένοι μέσα στη βροχή, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μη γίνει ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης μια «χωματερή πολυτελείας», αλλά για να γίνει σωστά το έργο, ολοκληρωμένα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπογράμμισαν ότι δεν πείθονται από ανέξοδες υποσχέσεις σαν αυτές του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αν δε δουν γραπτές διαβεβαιώσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων μέχρι σήμερα έχουν φτιαχτεί 4 λακκούβες για τον ΧΥΤΑ και δεν έχουν φτιαχτεί οι σταθμοί μεταφόρτωσης (7 είχαν τάξει αρχικά και μετά έγιναν 4), δεν έχει γίνει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία ούτε ο ΧΥΤΥ του Αγίου Αντωνίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων ζητά: «Να μη γίνει άλλο έργο που θα επιβαρύνει το περιβάλλον και τους κατοίκους στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ. Εκπόνηση αναπτυξιακού προγράμματος για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής στο οποίο θα ενταχθούν αναπτυξιακά έργα που θα προτείνουν οι δήμοι και μέσα σε αυτά, δεντροφύτευση γύρω από ΧΥΤΑ, αντιπυρικές ζώνες γύρω από χωριά και αντιπυρική προστασία».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ασσύρου προχτές το βράδυ αποφασίστηκε ο δήμος να στηρίξει τους αγώνες των κατοίκων.

Κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ σε περιοδεία που πραγματοποίησε στο μπλόκο των κατοίκων ανέπτυξε την πρόταση του Κόμματος για μια πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των λαϊκών αναγκών και κάλεσε τους κατοίκους να παλέψουν για: