ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αλαζονεία και περιφρόνηση στους λαούς
Τετάρτη 18 Ιούνη 2008

Associated Press

Στάχτη στα μάτια των λαών, με υποκριτικές δηλώσεις ότι τάχα «σέβονται τη βούληση του ιρλανδικού λαού», θέλουν να ρίξουν οι ηγέτες της ΕΕ, ενώ στην πράξη, την ίδια στιγμή, προχωρούν την επικύρωση της αντιδραστικής Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αυτό είναι και το μήνυμα που θα στείλουν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, δίχως όμως να καταφέρνουν να κρύβουν την αλαζονεία και τη βαθιά περιφρόνησή τους στο περήφανο «όχι» του ιρλανδικού λαού, όπως έκαναν στο παρελθόν με τα «όχι» του γαλλικού και του ολλανδικού λαού στο «ευρωσύνταγμα».

Η κυρίαρχη «γραμμή» στην οποία φαίνεται να έχουν καταλήξει οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι η εξής: Σαν να μην έγινε τίποτα στην Ιρλανδία, η διαδικασία της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας θα συνεχιστεί κανονικά, από τα υπόλοιπα εννέα κράτη - μέλη, που μέχρι τώρα δεν το έχουν πράξει, και όταν έρθει η ώρα - προς τα τέλη του χρόνου ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2009 - η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα κληθεί να αποφασίσει τι θα πράξει: Αν δηλαδή θα κάνει νέο δημοψήφισμα ή θα επιλέξει μια «ειδική σχέση» με την ΕΕ...

Σε κάθε περίπτωση οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι η Ευρωσυνθήκη «είναι ζωντανή» και μάλιστα ότι δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία «επαναδιαπραγμάτευσής» της ώστε να γίνει αποδεκτή από τον ιρλανδικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται «περίοδος χάριτος» στην ιρλανδική κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες «ιδέες» για τα επόμενα βήματα. Ετσι, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Οουεν, θα κληθεί να παρουσιάσει αύριο στις Βρυξέλλες τη δική του ανάλυση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να προτείνει λύσεις...

Ωστόσο, το «όχι» του ιρλανδικού λαού έχει ενεργοποιήσει ξανά το «ρήγμα» των ενδοευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες κυβερνήσεις των χωρών της «διεύρυνσης», με πρώτη την Τσεχία, χαρακτήρισαν «νεκρή» την Ευρωσυνθήκη, ενώ «προβληματική» φαίνεται να είναι η επικύρωση και από τη Βρετανία.

Προετοιμασία εδάφους...

Το κλίμα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προετοίμασαν οι υπουργοί Εξωτερικών στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η γαλλική προεδρία.

H Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη μίας νέας Συνθήκης μετά το ιρλανδικό «όχι» και η διαδικασία της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας πρέπει να συνεχιστεί, διαμήνυσε χτες η γαλλική κυβέρνηση ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, και της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, δήλωσαν χτες ότι δε διαθέτουν καμία γρήγορη λύση για να «προχωρήσει» η Ευρώπη, μετά από την άρνηση των Ιρλανδών να επικυρώσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών της Ιρλανδίας και προς το παρόν δεν έχουμε καμία λύση για να προτείνουμε», δήλωσε ο Μπ. Κουσνέρ μετά από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γερμανό ομόλογό του αλλά και τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, Ραντοσλάβ Σικόρσκι. «Οπως και αν είναι, συνεχίζουμε. Ο δρόμος της Ευρώπης είναι χαοτικός. Υπάρχουν πολλά εμπόδια και πρέπει συνεχώς να τα υπερπηδούμε. Χρειάζεται χρόνος», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας το «πνεύμα» που επικρατεί.

«Ενα πράγμα είναι σίγουρο: Δε θα ξεκινήσουμε τη σύνταξη μίας νέας Συνθήκης», δήλωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν-Πιερ Ζουγιέτ, παρουσιάζοντας στη Γερουσία της χώρας του τα σχέδια της κυβέρνησης για τη γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ευρώπη δεν περιήλθε σε στασιμότητα στις 13 Ιουνίου», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη μέρα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αναβάλλουμε αποφάσεις», πρόσθεσε ο Ζαν-Πιερ Ζουγιέτ.

Αντίστοιχη στάση τήρησαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αν και η σλοβενική προεδρία της ΕΕ χαρακτήρισε «παρακινδυνευμένο» το να πει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι θα διασώσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας μετά το ιρλανδικό «όχι», υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη έχει ανάγκη από «λίγη περισυλλογή και ανάλυση».

«Θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε ότι θα ξαναδώσουμε ζωή στη Συνθήκη τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας ένα εμπόδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Ρούπελ.

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν, δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς» να προτείνουμε λύσεις για το ιρλανδικό «όχι» στην ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Ο Ιρλανδός υπουργός δεν έκρυψε ότι «υπάρχει μια πραγματική επιθυμία στην Ιρλανδία να παραμείνουμε πλήρεις εταίροι και θιασώτες της ΕΕ, για να παραμείνουμε στην καρδιά της ΕΕ».

Ρόλο «ισορροπιστή» ανέλαβε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο απομόνωσης της Ιρλανδίας μετά την απόρριψη της Ευρωσυνθήκης. «Δε θα ξεπεράσουμε την κρίση αν κάνουμε κήρυγμα στην Ιρλανδία ή αν την απομονώσουμε», τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του σε γερμανική οικονομική εφημερίδα. «Ανησυχώ για την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στην Ιρλανδία και ειδικά από τα μεγάλα κράτη - μέλη», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι θα αποβεί μοιραίο αν αποκλείσουμε την Ιρλανδία», είπε ακόμα ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως «είναι δείγμα αλαζονείας το να πούμε στους Ιρλανδούς ότι η ψήφος τους δε μετράει επειδή προέρχεται από μια μικρή χώρα».

Ψυχραιμία για το «όχι» των Ιρλανδών και συντονισμό για την εξεύρεση λύσεων πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 ζήτησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρός του, Χανς - Γκερτ Πέτερινγκ. Ο ίδιος κάλεσε την ιρλανδική κυβέρνηση να προτείνει λύσεις «για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα βρεθεί μια λύση πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2009».

Στην κυρίαρχη άποψη κινείται και η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Η γενική εκτίμηση είναι ότι αντιμετωπίζουμε αδιαμφισβήτητα ένα πρόβλημα και μια κατάσταση την οποία πρέπει να σεβαστούμε, καθώς ο λαός της Ιρλανδίας εξέφρασε την άποψή του», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, στην κατεύθυνση μιας ισχυρής πολιτικής Ευρώπης, η οποία θα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου». Σύμφωνα με την ΥΠΕΞ αυτή η επιλογή είναι «η μόνη απάντηση στα παρένθετα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση»...