ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Συγκαλύπτει τις αιτίες των εκρηκτικών προβλημάτων

Δε συνυπέγραψε το πόρισμα η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή, Βέρα Νικολαΐδου

Παρασκευή 20 Ιούνη 2008

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού αναπηρικού κινήματος, που έρχονται σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και τους φορείς της
Η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα άτομα με αναπηρία συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Σώματος, αλλά σε αυτήν περιγράφονται απλώς οι αιτίες του προβλήματος, χωρίς να προτείνονται συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα για την επίλυσή του.

Αυτός ήταν ο λόγος που η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή, Βέρα Νικολαΐδου, δε συνυπέγραψε το τελικό πόρισμα της επιτροπής αφού σε αυτό υπήρχε μία τάση διατύπωσης ευχών και μόνο. Δε συμφωνήσαμε, είπε στην ομιλία της, γιατί τα προβλήματα των αναπήρων δεν είναι αυτοφυή ή αποτέλεσμα, όπως λέγεται, της έλλειψης ενημέρωσης ή της νοοτροπίας της κοινωνίας ή της απουσίας ευαισθησίας των πολιτών. Μπορεί, τόνισε, σε ένα βαθμό να υπάρχουν και αυτά, αλλά δε γίνεται να υποβαθμίζονται η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Ειδική Αγωγή, να ξεπουλιούνται οι ΔΕΚΟ, να υπάρχουν επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα στους εργαζόμενους και οι ανάπηροι να μένουν αλώβητοι.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, είπε ότι καταρχήν δεν υπάρχει πολιτική πρόληψης, με αποτέλεσμα να γεννιούνται παιδιά με ασθένειες οι οποίες με έναν προγεννητικό έλεγχο θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Επίσης, κατήγγειλε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ οι ανάπηροι με τη σειρά τους πλήττονται από την επέλαση της επιχειρηματικότητας. Δε συμβαδίζουν, είπε, η επιχειρηματικότητα και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με τη δουλειά των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τονίζοντας: «Εχει κανείς την εντύπωση ότι ένας ανάπηρος μπορεί να δουλεύει δύο ώρες στο Κερατσίνι, τρεις στο Ρέντη και δύο στο Παγκράτι;».

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, είπε η Β. Νικολαΐδου, δίνουν επιδόματα ελεημοσύνης με ψίχουλα αυξήσεις των 21 ευρώ σε επίδομα των 266 ευρώ. «Εμείς, τόνισε, στηρίζουμε τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού αναπηρικού κινήματος και νομίζουμε ότι οι ίδιοι πλέον με την εμπειρία τους έχουν πειστεί ότι η λύση των προβλημάτων τους βρίσκεται στο δικό τους αγώνα, στον οποίο εμείς θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Με τη σειρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη τόνισε ότι το πρόβλημα για τα άτομα με αναπηρία είναι βαθύτατα πολιτικό και ευθύνονται γι' αυτό όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αφού τα σχετικά στοιχεία είναι αμείλικτα. Για το σύστημα, είπε η Λίλα Καφαντάρη, οι ανάπηροι αντιμετωπίζονται ως πηγή εκμετάλλευσης και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ζητάει την καθιέρωση υποχρεωτικά δημόσιας και δωρεάν Ειδικής Αγωγής.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Απασχόλησης δεν τσιγκουνεύτηκαν τα λόγια συμπάθειας προς τους ανάπηρους και προσπάθησαν να εξωραΐσουν την κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.