ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμεσα μέτρα για να μην υπάρξει νέα «Ρικομέξ»

Παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς

Σάββατο 21 Ιούνη 2008

Το φονικό της «Ρικομέξ» ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού για την επικινδυνότητα των χώρων εργασίας σε περίπτωση σεισμού
Συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) την Πέμπτη 26 Ιούνη στις 2.30 μ.μ. πραγματοποιεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα, μετά και τους πρόσφατους σεισμούς, άμεσα να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο των χώρων δουλειάς και την προστασία των εργαζομένων. Στη σχετική ανακοίνωση - υπόμνημα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπενθυμίζει ότι στο σεισμό του 1999, δεκάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς τους, παγιδευμένοι μέσα στα εργοστάσια - φέρετρα της εργοδοσίας και προσθέτει:

«Οι μνήμες της ΡΙΚΟΜΕΞ, της ΦΑΡΑΝ και άλλων εργοστασίων είναι ολοζώντανες, γιατί είναι ποτισμένες με το αίμα της εργατικής τάξης. Οπως και για κάθε άλλο εργοδοτικό έγκλημα, κανένας κεφαλαιοκράτης δεν πλήρωσε γι' αυτούς τους θανάτους ούτε με μια μέρα φυλακή. Η "αδέκαστη" δικαιοσύνη, που λειτουργεί με ρυθμούς - αστραπή όταν πρόκειται να απαγορεύσει απεργίες, έκλεισε τα μάτια μπροστά στις ολοφάνερες ευθύνες για τα χάρτινα κτίρια. Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα, που πάντα "φτάνουν το μαχαίρι στο κόκαλο", έστρωσαν απλόχερα το δρόμο για να πάρει η εργοδοσία ζεστό χρήμα από ασφαλιστικές αποζημιώσεις και να ξαναφτιάξει τις επιχειρήσεις της».

Ζήτημα ζωής και θανάτου

«Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για το ΠΑΜΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - και τα ζητήματα των "φυσικών καταστροφών" δεν μπορούν, στα πλαίσια του άδικου, εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, να αποτελέσουν αντικείμενο "συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων", δεν αφορούν "όλους μας το ίδιο". Αποτελούν, αντίθετα, ζήτημα ταξικής πάλης και αντιπαράθεσης, γιατί σχετίζονται με την κερδοφορία του κεφαλαίου, που προσπαθεί να "βγάλει και από τη μύγα ξίγκι", αδιαφορώντας για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

Οι στόχοι πάλης για τα ζητήματα της ασφάλειας των εργασιακών χώρων πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του διεκδικητικού πλαισίου του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου για την εργατική τάξη. Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση στις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, κανένα παραμύθιασμα από ψεύτικες βεβαιώσεις "ασφάλειας και ποιότητας". Απαιτείται ενεργητική παρέμβαση και έλεγχος από τα ίδια τα ταξικά σωματεία, με ενεργοποίηση και ενημέρωση των εργαζομένων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η λήψη έστω κάποιων λίγων ουσιαστικών μέτρων.

Η ασφάλεια των εργαζομένων σε περίπτωση σεισμού σχετίζεται με τη στατική επάρκεια των κτιριακών χώρων στον οποίο στεγάζεται η επιχείρηση (καταλληλότητα εδάφους, αντισεισμική θωράκιση κτιρίου κλπ.), ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το ζήτημα. Σχετίζεται και με πλήθος άλλων παραγόντων που αφορούν σε κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στην περίπτωση ενός σεισμού ανάλογα με την παραγωγική διαδικασία (τραυματισμοί από πτώσεις υλικών, πυρκαγιές κλπ.)».

Στόχοι πάλης

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν άμεσα:

Σε αυτό το πλαίσιο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί: