3ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Κάτω απ' τη βάση» η πολιτική της αμάθειας

Σήμερα στις 10 μ.μ. μιλάει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Σάββατο 21 Ιούνη 2008

Απ' το φεστιβάλ των μαθητών
Η χαρά της δημιουργίας, της συλλογικής δουλειάς, του αγώνα και της συντροφικότητας βρήκε τρόπο έκφρασης στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πεδίον του Αρεως, που πλέον έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των μαθητών ως το δικό τους φεστιβάλ.

Η δυνατότητα παρουσίασης της ερασιτεχνικής δημιουργίας, στη μουσική, τη ζωγραφική του δρόμου (γκράφιτι), το θέατρο, είναι ένας από τους λόγους - κοντά στο κεντρικό μήνυμα-κάλεσμα - που εκατοντάδες μαθητές από κάθε γωνιά της Αθήνας κατέκλυσαν το χώρο. Τα νιάτα, η φρεσκάδα και η ευρηματικότητα, που διακρίνει τους μαθητές, τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν κριτική και να διατυπώσουν προβληματισμούς χωρίς κυρώσεις και αποβολές.

Οι μαθητές γράφουν στα ταμπλό που έχουν αναρτήσει σταράτες αλήθειες για το Γολγοθά που βιώνουν στα σχολεία τους, τα οποία «βαθμολογούν κάτω από τη βάση» και υποδεικνύουν ως «ένοχη για την αμάθειά μας» την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στη συνολική πρόσθεση που κάνουν έχουν βγάλει το αποτέλεσμα: «Αυτό το σχολείο μηδενίζει τον ελεύθερο χρόνο μας. Μας τρέχει επ' άπειρον. Σχολείο - σπίτι - φροντιστήριο. Εξαντλεί τα φυσικά μας όρια. Μας αφαιρεί το δικαίωμα στην Τέχνη και τον Πολιτισμό». Ωστόσο, δε μένουν μόνο σε αυτό. Εχουν εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος που βρίσκεται στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που υλοποιούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και υπογραμμίζουν πως «η δική μας λύση βρίσκεται στους κοινούς αγώνες και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους γονείς μας που θα φέρει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, της νεολαίας, όλου του λαού».

Λίγο πιο πέρα ...προειδοποιούν: «Μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις. Στόχος τους είναι είτε με "σκληρά" είτε με "μαλακά" να σε έχουν ναρκωμένο, μοιρολάτρη, άβουλο, να αποδέχεσαι χωρίς να αντιδράς την πραγματικότητα που έχουν φτιάξει για εσένα».

Παράλληλα, καλούν τους νέους «να περπατήσετε μαζί μας στο δικό μας δρόμο, στο δρόμο του αγώνα για μια ανυπότακτη ζωή, για μια ανυπότακτη επιλογή».

Στο μεταξύ οι συναυλίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Περισσότερα από 30 μαθητικά συγκροτήματα από περιοχές της Αθήνας «στέλνουν χαιρετίσματα στην εξουσία» και ξεσηκώνουν τους μαθητές με τραγούδια εμπνευσμένα από όσα τους περιβάλλουν. Λίγο πιο κάτω, στη θεατρική σκηνή που έχει στηθεί, η μαθητική θεατρική ομάδα που έχει συγκροτήσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Γυμνασίου Αθήνας παρουσίασε την παράσταση «Η φωτεινή πλευρά της ζωής», κωμικά σκετς σε κείμενα «Μόντυ Πάιθον».

Την τιμητική του έχει ο χώρος όπου η Ιστορία του Κόμματος, και οι πιο σημαντικές στιγμές του, προβάλλεται με φωτογραφικά στιγμιότυπα από την αρχή της δημιουργίας του, τους αγώνες κατά των κατακτητών και των ντόπιων υποτακτικών τους, μέχρι τους σημερινούς αγώνες, με κοινή συνισταμένη την ανατροπή του καπιταλισμού για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με την ομιλία του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Η ιστορία του λαϊκού κινήματος όπως δε μας τη μαθαίνουν στα σχολικά βιβλία». Ο Μ. Μαΐλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Κομμουνιστές γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, αναδείξτε το ρόλο της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, του οργανωτή της εργατικής και λαϊκής πάλης επί 90 χρόνια. Αναδείξτε στο σχολείο τις κορυφαίες ανατάσεις των ταξικών αγώνων στην Ελλάδα και διεθνώς, τον ηρωισμό του ΚΚΕ και την αντοχή του σε όλες τις συνθήκες. Κάντε πράξη το σύνθημα των 90 χρόνων του Κόμματός μας και των 40 χρόνων της ΚΝΕ "Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση". Δείξτε ότι ο αγώνας δεν πήγε χαμένος. Εχουμε ιδεολογική υπεροχή, πρέπει και να το επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα».

Το σημερινό πρόγραμμα

Οι πύλες του μαθητικού φεστιβάλ είναι ανοιχτές και σήμερα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σκετς με θέμα τον αντικομμουνισμό από τη μαθητική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Στις 10 μ.μ., ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει θεατρικό «65 χρόνια ΕΠΟΝ - 40 χρόνια ΚΝΕ» από τη θεατρική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Στη μουσική σκηνή θα εμφανιστούν δεκατέσσερα μαθητικά συγκροτήματα από σχολεία των Ν. Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Αργυρούπολης, Πετρούπολης, Χαλανδρίου, Περιστερίου, Ν. Ιωνίας, Ιλίου, Κυψέλης, Βύρωνα, Ελληνικού και από το Βαρβάκειο. Ειδικά το συγκρότημα «5η Εποχή» από το 4ο ΓΕΛ Χαλανδρίου θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.