ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ - ΠΤ
Ευχολόγια και καπήλευση των διαδηλώσεων
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Οι διαδηλωτές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους
ΠΡΑΓΑ.-

Συντομεύοντας κατά μία μέρα τις εργασίες της Κοινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικοί ηγέτες των χωρών εξέφρασαν με την ανακοίνωσή τους απλά και μόνο την «ελπίδα να υπάρξει κάποια πρόοδος» όσον αφορά το εξωτερικό χρέος των χωρών, χωρίς φυσικά οι ίδιοι να έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν επισταμένως, αλλά και ότι τα προγνωστικά για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι θετικά....

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με το πέρας των εργασιών, ο πρόεδρος της ΠΤ, Τζέιμς Γούλφενσον , δεν ξέχασε και τους διαδηλωτές και μάλιστα προσπάθησε να εμφανιστεί ως «υπερασπιστής» των δίκαιων αιτημάτων και των εύλογων ανησυχιών που εκφράζει η πλειονότητα των διαδηλωτών... έννοιες όμως που υποβαθμίστηκαν, κατά τον Γούλφενσον, από τα επεισόδια τα οποία τα χαρακτήρισε ως τραγωδία. «Μία μειοψηφία δημιούργησε τεράστια ζημιά ως προς τις νόμιμες ανησυχίες όλων αυτών που ήρθαν εδώ για διάλογο», τόνισε ο Γούλφενσον, αναφερόμενος στους διαδηλωτές και χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «ως ήττα και ως νίκη».

Επί της ουσίας ο Γούλφενσον, κάνοντας εκτενή αναφορά ως προς τα τεκταινόμενα επί τριημέρου στους δρόμους της Πράγας, μπόρεσε να στρέψει τα βλέμματα από την ουσία των συνθημάτων και των αιτημάτων των διαδηλωτών που στρέφονται κατά της λαίλαπας της παγκοσμιοποίησης που παράγει φτώχεια και πείνα. Εξάλλου, η δήλωσή του περί «ελπίδας» και μόνο χωρίς καμία άλλη αναφορά αποκαλύπτει την ουσία, η οποία δεν άλλη από το γεγονός ότι όσοι έλαβαν μέρος στις εργασίες της Συνόδου και παρά την πανηγυρική και όλο έγνοια εναρκτήρια ομιλία του γενικού διευθυντή Χορστ Κέλερ περί «ποιοτικής ανάπτυξης», τα βρήκαν και ουδόλως ασχολήθηκαν με την αγχόνη των λαών του Τρίτου Κόσμου κυρίως, που λέγεται εξωτερικό χρέος. Το μείζον από τα αιτήματα και των διαδηλωτών.

Associated Press

Η αστυνομία συνέχισε την πολιτική της καταστολής
Στο μεταξύ, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 18 ξένων και δύο Τσέχων σε σχέση με τις βίαιες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότερα από εκατό άτομα. Πρόκειται για τα πολύωρα επεισόδια όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο στο οποίο γινόταν η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της ΠΤ και όπου η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού. Οσο για τους ξένους που κρατούνται κατηγορούνται για βανδαλισμούς και επίθεση εναντίον κρατικών αξιωματούχων. Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά περί τους 850 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων 330 ξένων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι θα απελαθούν 127 άτομα, ενώ διέψευσε τις κατηγορίες διαδηλωτών ότι οι αστυνομικοί δεν τους έδιναν νερό και φαγητό και ότι τους κακοποίησαν.