ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλεισαν τερματικοί σταθμοί μετά τις ρουκέτες
Πέμπτη 26 Ιούνη 2008

Associated Press

Στη Γάζα ο αγώνας για επιβίωση (ακόμα και για πόσιμο νερό) συνεχίζεται
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας η λειτουργία τριών τερματικών σταθμών από όπου μεταφέρονται κυρίως εμπορεύματα και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση ρουκετών, την Τρίτη, από την «Τζιχάντ» κατά της πόλης Σντερότ, στο Νότιο Ισραήλ. Η ισραηλινή ηγεσία μίλησε για «κατάφωτη παραβίαση των όρων της εκεχειρίας» και υποστήριξε ότι θα «εξετάσει πότε θα επαναλειτουργήσουν οι μεθοριακοί σταθμοί Κάρνι, Σούφα και Νάχαλ Οζ». Προς το παρόν, πάντως, λειτουργεί κανονικά το μεθοριακό πέρασμα του Ερετζ και το Ισραήλ επιμένει ότι θα τηρήσει την εκεχειρία και θα συμμετάσχει κανονικά στο νέο γύρο συνομιλιών υπό αιγυπτιακή αιγίδα που αρχίζει στα τέλη της εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της «Χαμάς» υποστήριξε ότι η οργάνωσή του παραμένει προσηλωμένη στην εκεχειρία και κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί όλους τους όρους της, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των μεθοριακών σταθμών. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν πρόκειται να παίξει το ρόλο του «αστυνομικού του Ισραήλ» στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι οργανώσεις έχουν δεχτεί την εκεχειρία.

Παράταση για Ολμέρτ

Συμφωνία πέτυχε ο πρωθυπουργός Ολμέρτ με το συγκυβερνών Εργατικό Κόμμα, απομακρύνοντας, προς το παρόν, το ενδεχόμενο οι Εργατικοί να στηρίξουν πρόταση της αντιπολίτευσης για διάλυση της βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ολμέρτ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα του «Καντίμα», με στόχο την ανάδειξη νέας ηγεσίας και την αντικατάσταση του ιδίου, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, το αργότερο μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη.