ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Για αποτελεσματικότερη σύνδεση με τις επιχειρήσεις
Παρασκευή 27 Ιούνη 2008

Οταν η ανεργία της νεολαίας και ειδικότερα των νέων πτυχιούχων «χτυπάει κόκκινο», όταν η εργασιακή περιπλάνηση, η ανασφάλεια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, η ετεροαπασχόληση αποτελούν κοινό τόπο... Οταν το αύριο που ετοιμάζουν για τους νέους εργαζόμενους τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι ένας ακόμα πιο σκοτεινός εργασιακός μεσαίωνας... τότε και τα Πανεπιστήμια γίνονται μηχανισμοί οι οποίοι από τη μία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις και τα συμφέροντά τους να μπαίνουν στα ιδρύματα, αλλά και από την άλλη προβάλλονται στους φοιτητές και τους πτυχιούχους ως μια χείρα βοηθείας, μία διέξοδος για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Αυτόν το ρόλο παίζουν στα Πανεπιστήμια τα Γραφεία Διασύνδεσης που έχουν στηθεί κατά κύριο λόγο με χρηματοδότηση από τα κοινοτικά προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ. Το έργο των Γραφείων Διασύνδεσης, οι δράσεις και οι λειτουργίες τους ήταν στο επίκεντρο του χτεσινού απολογιστικού συνεδρίου της «Οριζόντιας Δράσης των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίοπτη θέση στη συζήτηση, ανάμεσα στα άλλα, βρέθηκε και η επιχειρηματικότητα, πώς δηλαδή μέσα από μαθήματα, σεμινάρια, εκδόσεις, ψυχομετρικά τεστ οι φοιτητές θα γαλουχηθούν στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματικότητα δεν αφορά μόνο πληροφόρηση για ...μελλοντικούς επιχειρηματίες (άλλωστε είναι πολύ λίγοι οι φοιτητές εκείνοι που θα γίνουν επιχειρηματίες), αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων εκείνων που συνθέτουν τον ευέλικτο και φτηνό εργαζόμενο. Η πείρα που κατατέθηκε στη χτεσινή εκδήλωση ανάμεσα σε άλλα κατέληγε στην ανάγκη για έρευνα αναγκών της αγοράς - δηλαδή τι εργαζόμενους και σε ποιους τομείς «παραγγέλλουν» οι επιχειρήσεις από τα Πανεπιστήμια - για προσκλήσεις σε επιχειρηματίες να παρουσιάσουν στους φοιτητές την καριέρα τους, διμερείς συναντήσεις με στελέχη των επιχειρήσεων για τον ίδιο λόγο κλπ. Αλλωστε, και τα ίδια τα Γραφεία Διασύνδεσης έχουν μπει στο πετσί του ρόλου και είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον ένα από αυτά διαθέτει πιστοποίηση ISO...

Οπως και να 'χει, η κατάσταση σήμερα στα Γραφεία Διασύνδεσης είναι αποκαλυπτική και για το ρόλο όλων αυτών των κοινοτικών πακέτων με ημερομηνία λήξης, καθώς πάνω από το 60% των εργαζομένων σε αυτά μένουν πρακτικά χωρίς δουλειά αφού λήγει η χρηματοδότηση.