ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία δέσμευση για τα χρέη του ΟΑΕΕ

Η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό καλεί τους ΕΒΕ σε αγωνιστική διεκδίκηση

Τρίτη 1 Ιούλη 2008

Αποψη από τη χτεσινή συνάντηση-παράσταση στο υπουργείο
Καμία δέσμευση για τα χρέη του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από την ενοποίηση (300 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ και άλλα 40 εκατ. ευρώ), καμία δέσμευση για την ενίσχυση της χρηματοδότησής του, καμία ουσιαστική δέσμευση, λύση και απάντηση γενικώς, δεν έδωσε η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, στη συνάντηση που είχε χτες με τη ΓΣΕΒΕΕ και τις διοικήσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων. Αντιθέτως, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να κατεβάσουν τα ρολά στις εισόδους του υπουργείου για να εμποδίσουν τους συνδικαλιστές να μπουν μέσα, καθώς η υπουργός θέλησε να μεταθέσει τη συνάντηση για την Τετάρτη. Η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων έκανε δυνατή τη συνάντηση, αφού πρώτα τα ρολά ανεβοκατέβηκαν μερικές φορές. Η υπουργός περιορίστηκε τελικά στον καθορισμό μιας νέας συνάντησης σε ένα μήνα για να συζητηθεί μελέτη του υπουργείου για τον ΟΑΕΕ.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων «για άλλη μια φορά το υπουργείο δε δεσμεύτηκε για τίποτα». Και προσθέτει ότι «ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση του Ασφαλιστικού είναι ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης μαζί με τους συναδέλφους ΕΒΕ και σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ είναι αποτέλεσμα της γνωστής ευρωενωσιακής πολιτικής, είτε εφαρμοζόταν από το ΠΑΣΟΚ πριν, είτε από τη ΝΔ σήμερα και που στόχο είχε και έχει την υποβάθμιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ανταποδοτική διαδικασία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Η Πανελλαδική Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες και στη ΓΣΕΒΕΕ επειδή «ανέχτηκε και τον τρόπο δημιουργίας του ΟΑΕΕ αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, όσο και από τη μεριά των κυβερνήσεων. Από τη στιγμή της διαπίστωσης του προβλήματος, δεν το αντιμετώπισε σε αγωνιστική - διεκδικητική βάση με όρους κινήματος. Ποτέ η κυβερνητική πολιτική δε βρήκε απέναντί της τους 850.000 ΕΒΕ. Συνεχίζει να προβάλλει το αποπροσανατολιστικό και αναποτελεσματικό αίτημα της επιχορήγησης του ΟΑΕΕ στο 0,60% επί του ΑΕΠ, που δε δίνει λύση στο πρόβλημα του Ταμείου μας».

Ακόμη και τώρα, μετά τη συνάντηση, η ΓΣΕΒΕΕ διά του προέδρου της, Δ. Ασημακόπουλου, και του γγ, Ν. Σκορίνη, μεταθέτει τις αντιδράσεις για το ...Σεπτέμβρη, ενώ έγιναν αναφορές μέχρι και για απεργίες ...πείνας, σε μια φραστική και ανέξοδη επίδειξη «οργής». Από την άλλη πλευρά, η Πανελλαδική Επιτροπή καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας για το Ασφαλιστικό και την Υγεία, τη Δευτέρα 7 του Ιούλη στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδέσμου Υδραυλικών (Κειριαδών 1 - Κ. Πετράλωνα). Επίσης, καλεί σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν μέσα στον Ιούλη σ' όλη τη χώρα για το Ασφαλιστικό.