ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απλήρωτοι και σε συνθήκες γαλέρας

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παραβιάσεις στην εφαρμογή της Σύμβασης, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές αξιώνουν «συνεργασία» για την αύξηση της κερδοφορίας τους

Παρασκευή 4 Ιούλη 2008

Οι ναυτεργάτες του «Παναγία Τήνου», όπως και εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί τους, βλέπουν τη Συλλογική Σύμβαση να κουρελιάζεται από τους εφοπλιστές
Τουλάχιστον 100 ευρώ είδαν να λείπουν από το μισθό του Ιουνίου οι ναυτεργάτες των πλοίων της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ. Ο μεγαλομέτοχος Βαρδινογιάννης, αυθαίρετα, παραβιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Ακτοπλοΐας, έκοψε από τα πληρώματα την αμοιβή που προβλέπει η ΣΣΕ για τα εξπρές δρομολόγια. Απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες είναι οι ναυτεργάτες των πλοίων της επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής εταιρείας ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για να κρατάνε εν πλω αυτά τα - ως γνωστόν - υποσυντήρητα πλοία.

Παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης, σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα τους, τα ωράρια εργασίας και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αντιμετωπίζουν και οι ναυτεργάτες των πλοίων του επίσης επιδοτούμενου εφοπλιστή Αγούδημου, όπως στο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» και το «ΡΟΜΙΛΝΤΑ». Σε κατάφωρη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει επιδοθεί και η εταιρεία ΝΕΛ του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη, προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας. Η οργανική σύνθεση του πλοίου της «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» είναι μισή, ενώ η εταιρεία έχει βάλει στο στόχαστρο τους ναυτεργάτες του αποδεδειγμένα αναξιόπλοου επιδοτούμενου πλοίου της «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ», που διεκδίκησαν τουλάχιστον να πληρώνονται.

Οσα βιώνουν οι ναυτεργάτες μέσα στα καράβια σηματοδοτούν ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές δε χόρτασαν από τα κέρδη - ρεκόρ που συσσώρευσαν το 2007. Εξοπλισμένοι με την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ (κανονισμός 3577/92 περί απελευθέρωσης θαλάσσιων ενδομεταφορών), εντείνουν την άγρια επίθεσή τους σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων για να κερδίσουν περισσότερα.

«Συνεργασία» ζητάει ο πρόεδρος των ακτοπλόων

Και ενώ οι ναυτεργάτες φτύνουν αίμα για να ταξιδεύουν τα ακτοπλοϊκά πλοία, χτες ο Απ. Βεντούρης συναντήθηκε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για να ζητήσει «συνεργασία»!

Ο ίδιος, ως πρόεδρος της εφοπλιστικής Ενωσης, αφού απέφυγε να δεσμευτεί για το στοιχειώδες, δηλαδή την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας, απαίτησε προκλητικά ναυτεργάτες και εταιρείες «να διαμορφώσουν κοινά αιτήματα» για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών. «Η πολιτική εξουσία - όπως σημείωσε - αν θέλει να έχει 10μηνη απασχόληση να την επιδοτήσει». Και επίσης να απαιτήσουν από κοινού να καταργηθούν από τα εισιτήρια τα τέλη υπέρ τρίτων.

Πρόκειται για προτάσεις που πλήττουν άμεσα τους ναυτεργάτες και συνολικά τους εργαζόμενους. Η κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων θα είναι σφοδρό χτύπημα για το ήδη βουλιαγμένο στα ελλείμματα ΝΑΤ. Ενώ οι χοντρές επιδοτήσεις που αξιώνουν, θα βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τις τσέπες συνολικά των εργαζομένων.