ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Χρόνια και μεγάλα τα προβλήματα
Τρίτη 8 Ιούλη 2008

Από παλαιότερη περιοδεία του Γιάννη Ζιώγα, βουλευτή του ΚΚΕ, στο Νοσοκομείο Νάουσας
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Νάουσας στο Νομό Ημαθίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Με πολλά, χρόνια και μεγάλα προβλήματα εξακολουθεί να λειτουργεί το Νοσοκομείο της Νάουσας, παρά τις διαβεβαιώσεις για αντιμετώπισή τους που έδωσε ο κ. υπουργός απαντώντας στην υπ' αριθμ. 2234/21-11-07 Ερώτησή μας.

Συγκεκριμένα:

1. Το Νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς μολονότι η διεύθυνση του νοσοκομείου, οι διευθυντές των κλινικών και το Σωματείο Εργαζομένων ζήτησαν την έγκριση του αριθμού θέσεων ειδικευόμενων γιατρών.

2. Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό (ακτινολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, οφθαλμίατρος, γυναικολόγος, παθολόγος, καρδιολόγος), νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό με αποτέλεσμα να εκχωρούνται υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας, κ.ά. σε ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις στην τεχνική υπηρεσία με αποτέλεσμα να μη συντηρούνται υποδομές, υλικοτεχνικός εξοπλισμός και μηχανήματα (π.χ. ο υπέρηχος δε λειτουργεί εδώ και καιρό).

Επίσης, σημαντικός αριθμός εργαζομένων υπηρετεί μέσω προγραμμάτων STAGE και άλλος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (18μηνες συμβάσεις κλπ.).

Πολλά μηχανήματα είναι παλιάς τεχνολογίας και απαιτείται η αντικατάστασή τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργούνται μακροχρόνιες αναμονές και να υποβαθμίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, οι ρυθμοί εργασίας των οποίων είναι πολύ εντατικοί έως εξαντλητικοί (αδυνατούν να κάνουν ακόμα και τη χρήση των ρεπό τους, καταστρατηγείται το πενθήμερο).

Στην κατάσταση αυτή, επικίνδυνη για εργαζόμενους και ασθενείς, οδηγήθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία από την ίδια διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (στα πλαίσια της ΕΕ) στον τομέα της Υγείας.

Με την υποχρηματοδότηση, την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, τις αλλαγές εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται, μετατρέπουν την Υγεία σε εμπορεύσιμο είδος προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Υγεία, όμως, δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό, και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα προς όλους, αποκλειστικά μέσα από δημόσιο τομέα που θα χρηματοδοτείται επαρκώς και χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.

Επειδή υπεύθυνη για να δώσει λύση σ' αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση,

Ερωτάται ο κ. υπουργός: