«Κόλλησε» το κυβερνητικό «βαμβακόμετρο»

Υπουργείο Γεωργίας και διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος όρισαν σκόπιμα χαμηλά όρια στρεμματικής απόδοσης και «απαγορεύουν» στους βαμβακοπαραγωγούς να πουλήσουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους

Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000

Για άλλη μια χρονιά, κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος όρισαν σκόπιμα χαμηλή στρεμματική απόδοση στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, στο όνομα δήθεν τις καταπολέμησης των πανωγραψιμάτων. Ομως, φέτος, το πράγμα δε σταμάτησε στο παραπάνω και καθιερώθηκε και «πλαφόν» ηρτημένης παραγωγής ανά παραγωγό.

Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί να μην μπορούν να πουλήσουν τις ποσότητες βαμβακιού που είναι πάνω από τα (σκοπίμως μικρά) ατομικά όρια ηρτημένης παραγωγής, που τους έβαλαν υπουργείο Γεωργίας και διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος, γιατί, αν το κάνουν, τότε χάνουν την επιδότηση. Ετσι, ξεκινάει πάλι ο μαραθώνιος της υποβολής ενστάσεων και κόντρα ενστάσεων και μέχρι να δικαιωθούν θα έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με μεγάλες ποσότητες βαμβακιού να παραμένουν τα χέρια τους. Αυτό δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα για χιλιάδες μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς, που δεν έχουν πού να αποθηκεύσουν τα βαμβάκι και πολλές φορές αναγκάζονται να το αφήσουν αμάζευτο στο χωράφι ή να φτιάξουν πρόχειρους αποθηκευτικούς χώρους, ζώντας με το άγχος να μην πάθουν ζημιά αν χαλάσει ο καιρός. Μάλιστα, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί εξαναγκάζονται να νοικιάσουν αποθήκες, πληρώνοντας τσουχτερά ενοίκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση της ηρτημένης παραγωγής που έγινε στις αρχές του καλοκαιριού βασίστηκε στις τότε ενδείξεις ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και τόσο ευνοϊκές. Σε αυτό συνυπολογίστηκαν και οι παραγωγές των πέντε προηγούμενων χρόνων για να προκύψει στατιστικά, μετά από μαγειρέματα και μειώσεις, το όριο ηρτημένης παραγωγής του κάθε βαμβακοπαραγωγού. Μόνο όμως, που ο Σεπτέμβρης τα ...χάλασε κάπως για την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη βαμβακοκαλλιέργεια και η πλειοψηφία των χωραφιών έχει πολύ καλές στρεμματικές αποδόσεις. Κι αν καιρικές συνθήκες δεν αλλάξουν, τότε εκτιμάται ότι η εκτίμηση παραγωγής για 1.250.000 τόνους που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Αλλη μια σοβαρή παράμετρος του όλου θέματος είναι το πώς θα εξελιχθεί το ατομικό όριο ηρτημένης παραγωγής. Γιατί, με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν αποκλείεται μέσα στο άμεσο μέλλον να μετατραπεί σε αμιγώς ατομικό πλαφόν παραγωγής, προκειμένου να περάσει έτσι η κυβερνητική πολιτική περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας.