ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντι-ΝΑΤΟικές διαμαρτυρίες
Τρίτη 15 Ιούλη 2008

Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση
ΟΔΗΣΣΟΣ.-

Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Sea Breeze 2008» στην Οδησσό, στις περιοχές του Νικολάγιεφ και της Κριμαίας, αλλά και στα σχέδια της κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στα συγκεκριμένα γυμνάσια - που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Ιούλη - παίρνουν μέρος περίπου 1.000 στρατιώτες από την Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Δανία, τον Καναδά, τη Λετονία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιούνη του «Κέντρου Ραζούμκοφ», πάνω από το 60% των Ουκρανών αντιτάσσονται στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Χτες, εκατοντάδες Ουκρανοί απέκλεισαν το δρόμο από τον οποίο αναμενόταν να περάσουν τα λεωφορεία στα οποία μετέβαιναν οι στρατιώτες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αλλάξουν πορεία.

Τις προηγούμενες μέρες, διαδηλωτές είχαν στήσει αντι-ΝΑΤΟική κατασκήνωση κοντά στη λίμνη Ντόνουζλαφ, ενώ μια παρόμοια κατασκήνωση έχει στηθεί και στο Τσερνομόρσκι της Οδησσού, η οποία μάλιστα δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία στις 7 Ιούλη, αλλά εξαιτίας του έντονου αντι-ΝΑΤΟικού αισθήματος ξαναστήθηκε. Βίαιη επίθεση με γκλοπς, σιδερολοστούς δέχτηκαν το περασμένο Σάββατο αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές στην περιοχή του Λβοβ από ανθρώπους που φορούσαν στολές παραλλαγής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να...«υποδεχτούν» τα λεωφορεία που μετέφεραν τους στρατιώτες στην Οδησσό για τα γυμνάσια της «Sea Breeze 2008».

Υπενθυμίζεται ότι σημαντικές αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί και το 2006 ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Sea Breeze 2006» όπου για πάνω από 2 βδομάδες οι διαδηλωτές εμπόδιζαν τους περίπου 250 Αμερικανούς πεζοναύτες να βγαίνουν από το ξενοδοχείο αλλά και τη μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας του περιεχομένου των δεκάδων κοντέινερ που ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Θεοδοσίας. Τότε, τόσο το Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όσο και τα δημοτικά συμβούλια διάφορων πόλεων της περιοχής κήρυξαν τις περιοχές τους «απελευθερωμένες από το ΝΑΤΟ».