ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή κρατουμένων
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008

Associated Press

Στιγμιότυπο από την παραλαβή σορών Παλαιστινίων και Λιβανέζων μαχητών, που επέστρεψε το Ισραήλ, στο πλαίσιο της συμφωνημένης ανταλλαγής
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πραγματοποιήθηκε χθες η ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ - «Χεζμπολάχ». Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε τις σορούς των δύο Ισραηλινών στρατιωτών, Ελντάντ Ρεγκέβ και Εχούντ Γκόλντβασερ που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη «Χεζμπολάχ» δίνοντας την «αφορμή» για την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 2006. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ παρέδωσε πέντε Λιβανέζους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και τον Σαμίρ Καντάρ του Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης που καταδικάστηκε το 1980 σε κάθειρξη 547 ετών, για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού αμάχου και της κόρης του και για το θάνατο ενός αστυνομικού το 1979, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ομάδας κρούσης της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (FPLP). Ακόμα, παραδόθηκαν οι σοροί 200 Λιβανέζων και Παλαιστινίων ενόπλων, με την ανταλλαγή να πραγματοποιείται στη μεθοριακή γραμμή Λιβάνου - Ισραήλ στις πόλεις Νακούρα και Ρος Χανίκρα.

Την κίνηση της ανταλλαγής χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η «Χαμάς», αναφέροντας ότι τη «θεωρεί μεγάλη νίκη της αντίστασης και της "Χεζμπολάχ"», υποστηρίζοντας ότι η ανταλλαγή αυτή απέδειξε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την απελευθέρωση ομήρων του κατακτητή είναι «η απαγωγή σιωνιστών στρατιωτών».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν, Συρία και Ισραήλ, κατά τις συνομιλίες τους που πραγματοποιούνται με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, «δείχνουν πραγματική πολιτική βούληση για να καταλήξουν σε μια λύση», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «οι συνομιλίες διεξάγονται μέχρι στιγμής σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα».