6ο ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Πολυήμερες καθυστερήσεις εξετάσεων ασθενών

«Πρέπει να συγκρουστούμε με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής σε περιοδεία του

Παρασκευή 18 Ιούλη 2008

Ο Σπύρος Χαλβατζής ενώ μιλά στους εργαζόμενους ενός από τα εργαστήρια
Σε πολυήμερες καθυστερήσεις εξετάσεων ασθενών - μεταξύ των οποίων και καρκινοπαθείς - οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, τόσο με τον τρόπο προμηθειών όσο και με τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.

Η πλευρά αυτή αποκαλύφθηκε χτες στη διάρκεια της περιοδείας του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, στο 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ, καθώς υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων, λόγω του ότι δεν «έτρεξαν» με τους απαραίτητους ρυθμούς οι προβλεπόμενοι διαγωνισμοί. Ηδη από τις 14/5/2008 η Διοίκηση του ΙΚΑ με έγγραφό της - που επανέλαβε στις 2/7/2008 - στις τοπικές μονάδες (33 στην Αττική και 18 στην επαρχία) να μην παραπέμπουν ασθενείς για εξετάσεις με τη μέθοδο RIA (καρκινικοί δείκτες και ορμόνες) στο 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ λόγω συσσώρευσης μεγάλου αριθμού εξετάσεων. «Τα παραπεμπτικά θα σφραγίζονται και θα παραπέμπονται σε εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής συμβεβλημένα με το ΙΚΑ», αναφέρεται στα έγγραφα, με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομική αιμορραγία του Ιδρύματος και των ασθενών στην περίπτωση που τα συμβεβλημένα εργαστήρια καλύψουν το λεγόμενο «πλαφόν», δηλαδή το συγκεκριμένο αριθμό των εξετάσεων. Τότε οι ασθενείς για να μην καθυστερήσουν αναγκάζονται να βάλουν και το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τις εξετάσεις. Αλλιώς υποβάλλονται σε πολυήμερες καθυστερήσεις, για εξετάσεις που πρέπει να προωθηθούν ταχύτατα, όπως στην περίπτωση που υπάρχει κακοήθεια.

Για παράδειγμα χτες έφτασε στο νοσοκομείο διαμαρτυρία ασθενούς ότι περιμένει τα αποτελέσματα με τη μέθοδο RIA για 46 μέρες! Κάθε χρόνο στο 6ο Θεραπευτήριο γίνονται περίπου 400.000 εξετάσεις με τη μέθοδο RIA, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2008 - παρά τις ελλείψεις αντιδραστηρίων - έγιναν 175.000 εξετάσεις RIA.

Το 6ο Θεραπευτήριο προσφέρει πρόληψη και υπηρεσίες διάγνωσης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης καρκινοπαθών. Καθημερινά γίνονται 30 χημειοθεραπείες - στις 8 θέσεις - 50 μαστογραφίες και 25 ακτινογραφίες σε χώρους όχι και τόσο βολικούς. Υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, μικροβιολογικό και παθολογοανατομικό τμήμα.

Ο Σπύρος Χαλβατζής συναντήθηκε με τη διευθύντρια του 6ου Θεραπευτηρίου, Ειρήνη Αντωνοπούλου, και περιόδευσε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, όπου παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις του Κόμματος για την υγεία. «Επικαιροποιώντας τις θέσεις μας, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, θέλουμε να αναδείξουμε και κυρίως να παλέψουμε για φιλολαϊκές λύσεις. Η υγεία στην κυριολεξία νοσεί, ενώ ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας. Εντείνονται η εμπορευματοποίηση και η εκχώρηση τομέων του δημόσιου συστήματος υγείας στους ιδιώτες. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και παλεύει για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σ' αυτόν τον τομέα. Και τούτο γιατί η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν, ισότιμα και με αναβαθμισμένη ποιότητα».

«Πρέπει, τόνισε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής, να αναγεννηθεί το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα και να συγκρουστούμε με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, αλλά και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων».

«Να 'ρχεστε πιο συχνά» είπαν στο βουλευτή του ΚΚΕ τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς, που έπαιρναν με πολύ μεγάλη προθυμία το υλικό με τις θέσεις του ΚΚΕ.